Bivši kanadski premijer Brajan Malruni sa ženom u tazbini

Brajan Malruni i Ivica Dačić - Foto: mfa.gov.rs
674

Brajan Malruni (80) nekadašnji kanadski premijer  posle 46 godina braka sa Milicom Milom Pivnički (66),  došao je opet u  Srbiju, postojbinu svog pokojnog tasta dr. Dimitrija, Mite Pivničkog, neuropsihijatra iz Montreala, inače rođenog u Novom Bečeju.

Malrunija, koji je bio predsednik kanadske vlade od 1984. do 1993, godine,  u Srbiji pamte kao protivnika  Nato bombardovanja (1999) i učešča Kanade u toj akciji. Optužio je tada Nato da se od odbrambene pretvorila u organizaciju suprotnog  karaktera. Upamćen je i kao potencijalni pokretač političkog srpskog međunarodnog lobija, o čemu se 2001. godine, na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu, dogovarao sa ondašnjim srpskim premijerom Zoranom Đinđićem. Stariji kanadski Srbi sećaju se njegovih dolazaka s porodicom, na proslavu Srpskog dana i Vidovdana u Nijagara Folsu.

Pravnik Brajan Malruni rođen je marta 1939. godine, u Kvebeku. Sin je električara iz varoši Beje Komo, pored koje protiče reka Sen Lorens. Irskog je porekla i rimokatolik. Kao devetnaestogodišnji mladić čvrsto je obećao roditeljima da će kad-tad biti premijer Kanade. Studirao je prava i izdržavao se kao vozač kamiona. Čelnik Progresivno-konzervativne stranke postao je juna 1983.  i godinu dana kasnije izabran za premijera Kanade.

Suprugu Milicu, Milu Pivnički upoznao je 14. jula 1972. na bazenu u Montrealu. Imala je 19 godina, on 33.  Istog dana pozvao je na večernji izlazak, ali je ona odbila  rečima da mora  brinuti o  mlađem bratu Jovanu i sestri Ivani. Brajan se nije predao i iste večeri se pojavio na vratima Miline kuće, da joj pomogne u čuvanju brata i sestre. Na odlasku je zakazao novi sastanak, sutradan poslao buket crvenih ruža. Zbunjena Mila na početku zabavljanja nije bila sigurna da li želi ozbiljnu vezu sa 14 godina starijim neženjom. Osim toga, ona je smela da ostane napolju samo do 11 sati uveče i majka Bogdanka Boba Pivnički je čekala na tremu kuće s upaljenim svetlima.

Tašta udarila na potencijalnog zeta

Brajan se Bobi nikako nije dopadao, za razliku od Milinog oca Dimitrija- Mite, koji je bio tolerantniji.  Malruni je  već bio zreo čovek s fakultetskom diplomom, a Mila tek započela studije. No, budući zet nije odustajao. Dolazio je svako jutro da Milu odveze na predavanja iako to nije bilo po volji Milinim roditeljima, a kad je pozvao da s njim pođe u Rusiju na hokejaški turnir jer je i Kanada bila učesnik,  Bogdanka mu je odbrusila: ” Samo preko mene mrtve Mila može da ide”. Ubeđivala je ćerku da prekine vezu, govorila da je on suviše star za nju. Mila je morala i cveće koje joj je slao da krije od majke.  A kad se jednom prilikom pred ponoć pojavio s upaljenom cigaretom u predsoblju doma Pivničkih  Bogdanka ga je izbacila rečima: ” Smesta napolje!”

Bivši premijer Kanade i srpski zet pred srpskim poslanicima: Srbi su važan deo kanadskog društva

Nedugo zatim Brajan je otvoreno upitao buduću taštu zašto je netrpeljiva prema njemu. Objasnio joj da ima dobar posao, pravnik je, potiče iz domaćinske porodice.  Nije pomoglo,  Milina majka je otvoreno kazala da je on suviše star za njenu kćer i da Mila mora prvo da završi fakultet. Popustila je tek kad je izgovorio da će on biti sa Milom do kraja života, sviđalo se to njenim roditeljima ili ne, jer Mila je osoba  vredna da s njom podeli život.
Nakon nepunih pet meseci zabavljanja, došao je kod Dimitrija Pivničkog da zaprosi njegovu najstariju ćerku. Milini roditelji su najzad dali blagoslov i veridba je zakazana za 19. decembar 1972, na  Svetog Nikolu i dan Krsne slave Pivničkih.

Mladoženja zahvalan maršalu Titu

Brajan i Mila venčali su se u Rimokatoličkoj crkvi u Montrealu 26.maja 1973. u prisustvu 200 svatova. Svečani koktel  je organizovan u Klubu Mek Gil Fakulteta, mada su mladini roditelji priželjkivali tradicionalnu srpsku svadbu.

Pozdravljajući goste mladoženja Malruni je na početku zdravice rekao da za svoj brak samo jednom jedinom čoveku duguje zahvalnost.  I dok se nevestin otac smeškao, zet je  izgovorio: “Mislim na maršala Tita, koji je svojom politikom prisilio Mitu Pivničkog da dovede svoju porodicu i moju dragu nevestu u Kanadu!”  I smeh se zaorio među zvanicama.

Mladenci su  medeni mesec proveli u Parizu, potom u Dubrovniku i hotelu Metropol u Beogradu.

Dačić uručio orden Mili Pivnički Malruni: Najvažnije je bez obzira u kojoj oluji se nađemo, da ne puštamo ruke jedni drugima (FOTO)

Brajan je imao ambiciozne životne planove i Mila je kao odana supruga pokazivala spremnost da  mu  pomogne. Bili su to njihovi zlatni montrealski dani, upotpunjeni srećom roditeljstva kad su počela da se rađaju deca: ćerka  Karolina, sinovi Ben, Nikolas i Mark. Imali su mnogo prijatelja, bili mladi i puni
energije, mnogo radili, ali i uživali. Mila je vremenom izgradila  prepoznatljiv stil-garederobu neobičnih  dezena i smelih boja, uz frizuru sa šiškama.

Od “Mila-manije” do afere “gučigejt “

Kada je Brajan ušao u izbornu trku za poziciju premijera Kanade, Mila Malruni je ravnopravno držala govore u predizbornoj kampanji, a njegova pobeda je ocenjena kao pobeda Milinog šarma. Kanadski mediji su divljenje prema Brajanovoj supruzi ocenili kao ” Mila-maniju”. Isticali su da nikog tako modernog kao ona Kanađani nisu imali generacijama. Mila je takođe bila u stanju da svakoga trenutno oraspoloži.

“Mila-manija” je poprimila neslućene razmere,  svi kanadski časopisi donosili napise o njoj, te je počela da dobija puno telefonskih poziva, posebno iz mešovitih etničkih zajednica da im  da odrzi govor i pojavi se  u njihovoj sredini. Bila je  zvezda, da bi je docnije poredili sa Imeldom, ženom filipinskog diktatora Markosa, zbog Miline sklonosti ka luksuzu. Izbrojane su joj čak i cipele, većinom skupocene sa Gučijevom etiketom.
Nakon što su se Malrunijevi uselili u Stornovej,  u Otavi,  pošto je Brajan izbio na čelo svoje partije, Mila je preuredila tu oronulu zgradu i od nje napravila luksuzan dvorac u kojem su Malrunijevi organizovali raskošne prijeme.

Detaljno je preuredila  i luksuzno opremila  takođe rezidenciju kanadskih premijera, palatu u Saseks Drajvu 24 , pošto je Brajan postao predsednik vlade. A kada su princ i princeza od Velsa posetili Otavu krajem 1991. godine, Mila je priredila gala prijem za 2.100 osoba.

Balkanska dijaspora o izborima u Kanadi i Trudou: “Svi smo mi Kanađani”

Milu poredili sa Žaklinom, Imeldom  i Evitom

U to vreme štampa u Otavi počela je da prati svaki korak i potez prve dame Kanade, Mile Malruni. Preispitivano je kolika su sredstva potrosena najpre na Stornovej, pa potom i na Saseks Drajv.
“Glob end Mejl”  je pisao da su “plakari dizajnirani naročito za stotine pari cipela, uključujuci i tuceta premijerovih patika… ”  Mediji su  dolazili do priznanica za njene enormne troškove i do podataka o tome koliko se  plaća hemijsko čišćcenje odeće Malrunijevih, pitali šta biva sa hranom koja preostane posle prijema… Milu su počeli da porede sa Imeldom Markos, Žaklinom Kenedi i Evitom Peron. Novine su naširoko  raspredale  o Milinom “šopoholičnom” temperamentu, odnosno opsednutošću kupovinom, procenjivali su  da je na garderobu potrošila više od 200.000 dolara kada se uzmu u obzir skupocena krzna, te njene “šanel” tašne, Bulgarijev nakit, pa njena Ijubav za Ralfa Lorena, Gucija kao i francuske dizajnere. Novinari su tražili odgovor na pitanje kako to Malrunijevi žive kao milionera sa Palm Biča, od premijerove plate?

Knjiga o jedinom Srbinu koji je ubedio Klintona da i srpski ranjenici treba da imaju pravo da se leče u Americi

Mila se nije uopšte  potresala zbog  novinarskog istraživanja. Govorila je da su veliki novac stekli  dok je Brajan radio u moćnoj Ajron Or Kompaniji i da su njeni lični troškovi samo njena  stvar. Nikad se nije osvrtala na to šta ljudi o njoj misle i pričaju. Posle devet  godina provedenih u Otavi kao prva dama Kanade, govorila je da je nju izmenio takav način života. Da je postala pomalo cinična  i nije više naivna kao u mladosti, ali da je postala bogatija za mnoga iskustva, te da može mnogo jače da štiti svoju porodicu i privatni život.

Milica Mila (Pivnički) Malruni,u Kanadu se uselila sa roditeljima 1958. kao petogodišnja devojčica. Rođena je u Sarajevu 1953. godine, gde je tad njen otac neuropsihijatar službovao.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More