Dan kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Foto: wikipedia foto:Stevan Kragujević (po odobrenju kćerke Tanje Kragujević)
496

Srpski književnik Ivo Andrić 26. oktobra 1961. dobio je “Nobelovu nagradu” za književnost, koja mu je uručena 10. decembra u Stokholmu. Andrić je tako postao prvi Jugosloven dobitnik najprestižnije svetske nagrade za književno stvaralaštvo.

Bilo je to veliko priznanje piscu, koji je romanima “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Prokleta avlija” i nizom drugih dela prikazao svetu dotad manje poznate ljude i sudbine s nemirnog balkanskog područja.

Na vest o dodeli nagrade Ivo Andrić je izjavio: “Nobelovu nagradu” smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje”:

Dodela Nobelove nagrade za 1961. godinu svečano je uručena 10. decembra u dvorani Koncertnog doma u Stokholmu. Na svečanosti, u prisustvu kralja Gustava Adolfa VI, članova švedske vlade i 700 zvanica, o Ivi Andriću i njegovom stvaralaštvu govorio je dr Andres Esterlang:

“Andrić nosi u sebi mnogo nežnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje pred njegovim očima, pre svega, potvrđuje stvarnost zla i postojanja. On je pisac koji je majstor jednog sasvim ličnog originalnog kruga motiva, on otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svetske hronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena.

Zahvaljujući na priznanju Ivo Andrić, prvi Jugosloven dobitnik Nobelove nagrade, u 15 – minutnom izlaganju rekao je i sledeće:

“Moja domovina je zaista mala zemlja među svetovima kako je rekao jedan naš pisac i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da odgovarajući prilog. Vaše priznanje književnosti te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju.”

Prijatelj Srbije, Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (FOTO)

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More