Ukrajina jabuka pravoslavnog razdora

FOTO: Wikimedia Commmons
579

Srpska pravoslavna crkva i Carigradska patrijaršija ne približavaju stavove u vezi ukrajinskog crkvenog pitanja. Uz svo dužno poštovanje prema Carigradskoj crkvi kao majci svih pravoslavnih, Srpska patrijaršija ostaje pri stavu da ne priznaje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve koju je ova nedavno dobila unilateralnim potezom Carigradske patrijaršije.

SPC traži da se po ovom pitanju sazove Svepravoslavni sabor, tim pre što je oko ukrajinskog crkvenog problema nastao ozbiljan razdor između Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, inače najmnogoljudnije u pravoslavnom svetu. Carigradska patrijaršija to odbija i poziva se na istorijsko pravo da samostalno odlučuje o tome kome će dodeliti autokefalnost, a kome autonomiju, ali i da je, bez obzira na Ukrajinu, bila i ostala za saborsko rešavanje svih problema.

Ovo je, kako prenose beogradski mediji, epilog razgovora koji su krajem prošle nedelje održani u Beogradu između visokodostojnika SPC i delegacije Carigradskog patrijarha. Sastanak je održan minulog petka, u rezidenciji SPC, na Dedinju.

Podsećanja radi, u Ukrajini trenutno postoje tri pravoslavne Crkve: carigradska, moskovska i nezavisna. Ovu treću predvodi njihov patrijarh Filaret koji se sa svojim pristalicama odavno otcepio od Moskovske patrijaršije, a ne priznaje ni autekefaliju koju je Ukrajina dobila od Carigradske patrijaršije, smatrajući da to nije samostalnost u punom smislu te reči, jer Carigrad aminuje sve važne ukrajinske crkvene odluke, a i ukrajinska dijaspora je, takođe prema dokumentu o autekefaliji, pod kapom Carigradske patrijaršije.

Makedonski raskol u nadležnosti SPC

Carigradski i srpski predstavnici, kako tvrde u vrhu SPC, složili su se da je pitanje makedonskog crkvenog raskola u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, mada su uoči beogradskog susreta, skopski mediji navodili da je Carigradska patrijaršija pokrenula postupak preispitivanja tomosa iz 1922, kojim je u stepenu patrijaršije priznala ujedinjenu SPC u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Predstavnici Carigradske patrijaršije, tokom sastanka sa delegacijom SPC negodovali su zbog izjava nekih srpskih visokodostojnika da je Carigradska patrijaršija potkupljena od strane svetskih zapadnih moćnika i da je carigradski patrijarh, a da bi se naškodilo Moskvi, navodno dobio ogroman novac za ukrajinsku autekefaliju.

Sagovornici su se saglasili da takve i slične stavove treba izbegavati, a probleme rešavati bez međusobnih optužbi i u miru.

Na čelu petočlane delegacije Carigradske patrijaršije bio je mitropolit pergamski Jovan (Zizijulas). Sa srpske strane bili su patrijarh Irinej Gavrilović, mitropoliti Amfilohije Radović i episkop Porfirije Perić , kao i četiri člana Sinoda SPC.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More