Litija na ulicama Džeksona: 125 godina najstarije srpske pravoslavne crkve u Severnoj Americi

Najstarija srpska pravoslavna crkva u Severnoj Americi proslavila veliki jubilej

Foto: Eparhija zapadnoamerička
870

Najstarija srpska pravoslavna crkva u Severnoj Americi, crkva Svetoga Save u kalifornijskom gradu Džeksonu, svečano je proslavila svoju 125-godišnjicu od 18. do 20. oktobra.

Obeležavanje jubileja počelo je u glavnoj javnoj biblioteci grada Džeksona i okruga Amador, gde su sveštenici i verni narod poklonili knjige: Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije, Srpsko pravoslavno nasleđe u Americi, Žitija Svetog Mardarija Libertivilskog i Sevastijana Džeksonskog, Svi putevi vode u Džekson (o istoriji i značaju srpske zajednice u Džeksonu) i Ikone crkve Svetog Save (sa istorijom parohije i objašnjenjem živopisa).

Potom je prikazana izložba o 800 godina SPC, koju je pripremio protođakon Jovan Aničić iz Istočnoameričke eparhije, kao i o 125 godina džeksonske parohije, koje je pripremio Lazar Leri Angier.

Dva panela koja govore o osnivanju crkve Svetog Save, njenom živopisu i bogosluženju, kao i o Svetom Savi i Svetom Sevastijanu, ostaće trajno vlasništvo Muzeja, kao deo njegove stalne postavke. U posebnoj prostoriji Muzeja, prisutni su imali prilike da vide model rudnika zlata Kenedi i simulaciju njegovog rada.

Foto: Eparhija zapadnoamerička/SPC

Slavlju je prisustvovao i hirurg Stefan Kmezić, jedan od trojice predstavnika porodice Svetoga Sevastijana Dabovića iz Boke Kotorske, a prikazana je i kratka verzija novog dokumentarnog filma Dragana Marinkovića i Borisa Gortinskog o džeksonskoj svetosavskoj i svetosevastijanovskoj zajednici.

Ispred najstarijeg džeksonskog Nacionalnog hotela, gradonačelnik Džeksona je u ime grada povodom značajnog jubileja poklonio crkvi Svetog Save veliku zastavu grada Džeksona, na kojoj se nalaze i hotel i crkva. Lokalni školski paradni orkestar je intonirao američku himnu, a zatim i melodiju Užičkog kola, uz koju su članovi Folklornog društva Mladost iz San Franciska odigrali kolo ispred hotela i pored najposećenije pekare u gradu, koja je u vlasništvu srpske porodice Živanović.

Foto: Eparhija zapadnoamerička/SPC

Sa tog mesta, kao i pre 125 godina, kako svedoči arhiv gradskih dnevnih novina, pošla je svečana povorka centralnom Glavnom ulicom Džeksona, uz zvuke Marša na Drinu.

Predvodio je Srđan Dabović, praunuk Svetog Sevastijana, koji je nosio litijski krst, a za njim nova, velika i ikona Svetog Sevastijana, koju su u čast jubileja doneli Srđan, Stefan i njihov prijatelj Marko Kljajević.

Jedan od događaja je bio i postavljanje spomen ploče u čast rudara koji su osnovali ovu crkvu, Savo Vuković i Mihailo Bakoča.

Povodom ovog velikog jubileja vladika Maksim i umirovljeni džeksonski prota Stevan Tumbaš uveli su novu ikonu Svetog Sevastijana iz oltara u tron.

Foto: Eparhija zapadnoamerička/SPC

Kruna proslave je bila Sveta Liturgija koju je služio episkom Maksim. On je dobio na poklon ciglu, koja je pronađena tokom radova ispod crkve, kakvom je crkva i igrađena 1894. godine, a za koju su za ovu priliku pričvršćena dva spomen novčića, sa licem i naličjem urađenim u spomen 125 godina džeksonske parohije i 800 godina svetosavske Crkve.

Izvor SPC
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More