“Ipak je tamo moje”, Slavica napustila posao u banci i sa decom otišla za Frankfurt (FOTO)

Foto: Ilustarcija
567

“Muž mi je više od deset godina u Nemačkoj. Deca su izrazila želju prošle godine da žive u Nemačkoj i onda naravno i ja za njima”, priča Slavica Prelih, ekonomista iz Srbije koja je napustila posao u banci i krenula put Frankfurta u novi životni izazov.

Foto: PrintScreen/TVPrva

Na život u novom gradu Slavica nikako da se navikne. Nedostaje joj njena kuća, njen dom a susret sa beskućnicima i narkomanima nije joj prijatan.

“Jako ih puno ovde ima, što kod nas nije svakidašnje i naravno nedostaje mi moja kuća, na ivici suza priča Slavica, ipak je tamo moje”.

Zadovoljna je kojom brzinom je pronašla posao, kaže da Nemačka ima potrebu za novom radnom snagom i ako imate dobar CV vrlo brzo ćete doći do zaposlenja.

“Predala sam svoj CV u jednu nemačku firmu. Već posle nekoliko dana dobila sam poziv kada mogu da počnem da radim. Videla sam da u stvari kada čovek ima dobar CV, dobar fakultet, dobra iskustva njima treba radna snaga”, priča Slavica.

Porodica Frelih živi u velikom trosobnom stanu u širem centru grada i kažu da ispod 1.300 evra ne postoji mogućnost da se nađe jeftiniji stan. Ukoliko želite da odete kod zubara, frizera, manikira pripremite velike količine novca jer kaže Slavica to je u Nemačkoj preskupo.

“To je jako skupo ovde, šatiranje, feniranje na primer košta 250 evra ali hrana zna biti mnogo jeftinija nego što je u Srbiji. Na primer, kaže Slavica, “litar ulja ovde košta 89 centi a u Srbiji 150 dinara”.

Kako bi dobila posao Slavica mora da nauči jezik. U tome joj pomaže njen mlađi sin Marko za koga kaže da je jako strog profesor čak strožiji nego stvaran. Ipak Marko ima samo reči hvale za svoju mamu za koju kaže da je redovan učenik ali da ima malih “problema” sa naglaskom.

Foto: PrintScreen/TVPrva

O svojim planovima za život u Nemačkoj, Marko ovako kaže, “Ovde bih hteo da završim školu zato što se može bolje naći posao ali bih ipak voleo i u Srbiji da živim zato što je puno mirnije i imao bih svoju slobodu”.

Sa njima živi i njen stariji sin Dalibor. On je takođe ekonomista a za život u Nemačkoj ovako kaže, “Živeti je lepo, može da se zaradi, troškovi su mnogo veći nego u Srbiji ali su i zarade veće”.

Foto: PrintScreen/TVPrva

Ono na šta nikako ne mogu da se naviknu jeste buka velikog Frankfurta jer su u Srbiji živeli u malom mestu pored Sombora.

Slavica se nada da će u Frankfurtu dobiti posao u banci koji je radila i u Srbiji.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More