Danas su Svi Sveti, sutra Dušni dan

Foto: wikipedia/ Fran Anđeliko
327

Verski praznik pod nazivom Svi Sveti, Rimokatolička crkva obeležava 1. novembra. U pravoslavnim crkvama ovaj se praznik slavi u proleće, prve nedelje po Duhovima, i označava završetak uskršnjeg dela liturgijske godine.

Prvi tragovi proslavljanja Svih svetih zabeleženi su u 4.veku u Antiohiji i to upravo u nedelju nakon Duhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Jovana Zlatoustog (407.g) te se do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama.

Papa Grgur Treći (731. – 741.) premestio je, po rimokatoličkom učenju, ovaj praznik na 1. novembar, kako bi se poklopio sa drevnim keltskim praznikom Samhain koji je označavao Novu godinu, na zahtev irskih monaha. Papa je zato izabrao 1. novembar kao datum koji se posvećuje relikvijama svetih hrišćanskih apostola i svih svetih mučenika, ispovednika i pravednika…

U vreme Karla Velikog praznik je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. obaveznim praznikom. Proglas o tome izdat je na zahtev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.
Svi sveti su neradni dan u većinskim katoličkim državama. Katolici ovaj praznik povezuju sa obilaskom groblja, iako se kod rimokatolika Dušni dan zvanično obeležava 2. novembra.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More