Čiji je Džon Malkovič?

Foto: wikipedia
1,033

Džon Malkovič, čuveni američki glumac koji je dva puta nominovan za Oskara, početkom iduće godine stiže u Beograd. Biće gost prestojećeg 48. Festa, kada će mu biti uručena nagrada počasni “Beogradski pobednik”, a on će održati i recital uz muzičku pratnju. Zanimljivo je da Malkoviča, zbog rasprostranjenog njegovog izvornog prezimena Maljković, svojataju i u Hrvatskoj i u Bosni i u Crnoj Gori i u Srbiji.

Istoričari navode da Maljkovići starinom potiču iz Metohije (Srbija), da su se u velikoj seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem raselili, te da su se neki zadržali u Bosni, drugi u Raškoj oblasti i Polimlju (sever Crne Gore), da su treći stigli čak do Korduna i Like (Hrvatska), da ih danas ima i rimokatolika i pravoslavaca.

Džon Malkovič za sebe kaže da je Amerikanac, a da mu je mati jednom prilikom rekla da je on poreklom Crnogorac, a ne Hrvat.

– Moja majka je pročitala negde da pišu o mojim hrvatskim korenima. I pitala me zašto sam to rekao, kada smo mi Crnogorci! Rekao sam: Šta? A, ona je dodala: “Ti si Crnogorac, ti si iz Crne Gore” – ispričao je Džon Malkovič u Zagrebu gde je pre dve godine gostovao.

S druge strane, u državnoj arhivskoj građi Sjedinjenih američkih država, što se može naći i na internetu, nigde se ne pominje da su njegovi preci bili Crnogorci. Uglavnom se navodi da mu je otac Daniel-Leon (tj.Dane) Malkovich, rođen 1926. godine u Ilinoisu, bio hrvatskog porekla, a da je Džonova majka imala francusko, englesko, nemačko i škotsko poreklo.

Daljim internet istraživanjem, može se pak doći do američkih podatka da je Danielov otac, a Džonov deda, Majkl- Majk (Michael-Mike) Malkovič, došao u Ameriku 1913. godine i da je tad registrovan u knjigama useljenika pod izvornim imenom i prezimenom – Mane Maljković, Srbin rođen 1894. godine u selu Prokike, u Austrougarskoj, pokrajina Lika. ( Danas je ovo selo u sastavu opštine Brinje, Hrvatska).

Dok je u arhivskoj građi pogrebnika u SAD, moguće videti da je u Ilinoisu Majkl Malkovich (Mane Maljković) bio oženjen sa Amerikankom Goldie Stanisha, izvorno Zlatom Staniša, rođenom 1902. godine i ćerkom Hrvata Antona- Ante Staniše i Nemice Ane Kajfeš (Anne Kaifes). Mane i Zlata Maljković imali su dva sina: Daniela ( Daniel, tj Dane) i Jozefa ( Joseph, odnosno Josif- Joso) i ćerku Anu- Mariju.

Džon je ipak Ličanin?

Džon Malkovič, ili po nekadašnjem srpsko-hrvatskom jeziku, Jovan Maljković, unuk je Srbina Mane i sin Dane Maljkovića. Mane i Dane su, inače tipična starinska lička muška imena, naročito zastupljena kod Srba Ličana. Ali, ako se uzme u obzir poreklo Džonove babe i očeve majke Zlate (Goldie), Džon Malkovič je takođe praunuk Hrvata Ante Staniše i Nemice Ane ( devojački Kajfeš), koji su pre dolaska u Ameriku živeli u Nemačkoj.

Do podatka da Džon Malkovič ima srpske gene došao je i Beograđanin Žarko Veljković, koji je završio Filozofski fakultet i bavi se istraživanjem rodoslovlja. Da krene u posao utvrđivanja porekla slavnog američkog glumca podstakla ga je jedna Malkovičeva izjava da su se njegovi deda Majkl (Mane) i baba Goldie(Zlata), raspravljali po uglovima kuće na “njemu stranom jeziku“.

“Ja sam pošao od najsigurnijeg podatka koji postoji, a to je odjava u trenutku kada osoba umre sa američkog zdravstvenog državnog osiguranja i tu se nalazi najtačniji datum rođenja. I onda sam pogledao za tog njegovog dedu koji se zove čas Majk, čas Majkl, taj datum rođenja. U tri popisa u Americi 1920, 1930. i 1940. u tim popisima oni uredno pišu kada je osoba emigrirala u Ameriku. Postoji sajt gde možete da otkucate ime prezime i godinu i vidite po prezimenu kada je osoba emigrirala“, objašnjavo je svojevremeno Veljković beogradskim medijima.

“Onda sam ga našao da je emigrirao 1913. godine pod imenom Mane Maljković i da je rođen u mestu Prokike kod Senja i tamo sam mu našao krštenicu gde se datum i ime oca poklapa. Rođen je 1894. i Srbin je pravoslavac“, ustanovio je Veljković.

R. Lončar

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More