Hoće li se saznati? 60.000 streljanih Srba, komemoracija za žrtve komunizma (FOTO)

Foto: PrintScreen/TV Prva
207

Od septembra 1944. godine do februara 1945. streljali su partizani čak 59.554 građana Srbije. Toliko ih je popisano, a veruje se da je taj broj i te kako veći.

Na prostoru Kraljeve česme u Lisičjem potoku sutra će biti održan komemorativni skup svim žrtvama komunističkog režima.

Foto: Tajne grobnice/PrintScreen/TV Prva

Šta pokazuje dokumentacija Ozne, kako su se posle rata gubile glave bez sudske presude, ko je naredio masovna streljanja, koliko je neobeleženih grobnica u Srbiji, samo su neka od pitanja za na koja su u “Jutru” odgovarali istoričari Srđan Cvetković, iz Instituta za savremenu istoriju i Dejan Ristić.

Na više od 200 lokacija nalaze se grobnice sa gotovo više od 60.000 streljanih, ubijeni su za samo četiri meseca bez sudske presude.

“Ovde je reč o popisanim ljudima koji su ubijeni na različite načine u vremenu posle 12. septembra 1944. godine. Njih 33.000 su likvidirani bez ikakvog suda. Njih je ubila služba bezbednosti. Ovde se govori samo o popisanim ljudima, ostatak je stradao što sudskim presudama, što po logorima. Pre svega se radi o civilima, folksdojčerima…”, rekao je Cvetković.

Foto: Spisak streljanih/PrintScreen/TV Prva

Kaže da dokumentacija nije kompletna i da na primer, nedostaje ona za grad Beograd o broju ubijenih.

Na pitanje da li je Josip Broz Tito naredio ubijanja bez sudske presude, Ristić je rekao:

Foto: PrintScreen/TV Prva

“Ukoliko tražimo dokument sa Titovim potpisom koji naređuje masovno streljanje, takvog dokumenta nema, niti bi on tako nešto potpisao”.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More