Oživljavanje dela Tesle i Milankovića

Foto/Marko Lopušina
161

Početkom oktobra Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je, kako je ocenila direktorka muzeja Ivona Jevtić, veoma važna prilika da Italija, ali i čitav svet, čuju odakle je i šta je sve uradio jedan od najvećih svetskih umova. Ova priča je ispričana kroz veliki broj radnih modela Teslinih izuma, maketa i replika, kao i putem interaktivnih eksponata.
Izložba je postavljena na više od 1.200 kvadrata. Italijanska publika će moći da je vidi do 29. marta 2020. godine.
– Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvecih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela “Njujorker” u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge – rekla je Ivona Jevtić.
Izložbu “Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti” u Milanu organizovale su firme “Bulb Creation” iz Beograda i “Venice Exhibition” iz Venecije. Autori izložbe su Ivona Jevtić, dr Branimir Jovanović, dr Bojan Stevanić i Vladimir Perić. Jedan od autora modela Nikole Tesle je inženjer Radomir Putnik iz Zemuna, koji je na primer, oživeo teledirigovani brod srpskog genija.
– Teslin brod sa dva prijemnika i logičkim kolom je urađen prema originalnim Teslinim beleškama i isključivo od materijala i tehnologije, koji su postojali pre111 godina. Sastavljen od oko 300 delova koje sam sa kolegama ručno pravio i montirao punih sedam meseci. Drugi brod Nikole Tesle, sa jednim prijemnikom, je urađen za 3,5 meseci od savremenijih materijala, da bude lakši i jefitniji. Rade mu elipsa i kormilo i oduševio je italijanske posetioce na izložbi u Milanu – rekao nam je Radomir Putnik, tvorac Teslinih modela.

Foto/M.Lopušina

Rođen je 1956. godine u porodici oficira JNA. Školovao se za mašinskog inžinjera i radio je u preduzeću „Agrooprema”. Kada je ostao bez posla, svoj hobi stolariju pretvorio je u biznis. U radionici “Putnik” od 1997. godine radio je ormane, kuhinje, a i razboje, a onda je pre jedenu deceniju počeo da oživljava dela velikana srpske nauke.
Ovaj posao zahteva strpljenje, upornost i vreme. Putnik izučava orginalne crteže Nikole Tesle, šeme njegovih izuma i uređaja i po njima radi verne orginale. Od kada je 2006. godine počeo za Muzej Nikole Tesle da izrađuje njegove uređaje, sisteme i modele, inženjer Radomir Putik je realizovao ukupno dvanaest Teslinih izuma. U Beogradu posetioci mogu da vide Teslin teledirigovan brod sa logičkim kolom, osmišljen još davne 1898. godine, koji je plovan ili Teslino Kolumbovo jaje, koje se vrti. Na izložbu u Milano poslata su četiri – brod, indukcioni motor, oscilator Zmaj, kome je Tesla dao ime po prijatelju i pesniku Jovanu Jovanoviću i oscilatore “na dugme”, za posetioce.
– Italijani ne znaju mnogo o Nikoli Tesli i zato su na našoj izložbi upijali sve informacije i razgledali sve eksponate. Izložba se sastoji iz tri dela –Teslinog detinjstva, školovanja i stvaranja . Kako je postavka interaktivna deca su oduševljeno pokretala eksponate i aplaudirala. Vlasnik galerije je jako zadovoljan posetom i planira da izložbu na zimu naredne godine preseli u Rim – rekao nam je Radomir Putnik.
Njegovi oživeljeni modeli srpskog genija već se nalaze u svetu. Teslino jaje je u muzejima francuske elektroprivrede u Parizu i Muluzu, a bilo je izloženo i u Šangaju. Izložba Muzeja Nikole Tesle koja sadrži brojne eksponate vezane za lik i delo slavnog srpskog naučnika otvorena je 16. oktobra i u Atini u Kotsanas muzeju. Trajaće do kraja januara 2020. Izložba u Grčkoj usledila je nakon uspešnog predstavljanja Muzeja Nikole Tesle u Japanu, na Kipru i Italiji.
Sredunom jula Radomir Putnik je u prostorijama Kuće kralja Petra Prvog organizovao program za decu i odrasle „Obeležavanje Dana nauke i Teslinog rođenja”. Ova manifestacija je otvorena izložbom fotografija „Kako sam izradio eksponate” koja prikazuje replike muzejskih primeraka iz radnog opusa Nikole Tesle. Autor Radomir Putnik je napravio i snimio brojne „alatke” i izume velikog naučnika i na originalan način ih približio publici.

Putnik je član Udruženja za kulturu, nauku i obrazovanje „Nikola Tesla“, koje organizuje takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola sa imenom Nikole Tesle, o poznavanju lika i dela srpskog genija. Ocenjuju se literarni i likovni radovi, izrada maketa i modela, kao i test znanja. Muzej Nikola Tesla nagrađuje mlade knjigama iz Teslinog života i rada iz muzejske edicije.

Inženjer Radomir Putnik ima svoja dela i u Muzeju Milutina Milankovića u Dalju. Tamošnji posetioci se dive uređaju “Ledena doba” i uređaju “Revolucija”, koji oslikavaju Milankovićevo viđenje klimatskih promena na Zemlji i krivu osunčavanja naše planete. Ručno ih je izradio majstor Radomir Putnik iz Zemuna, kome u radu pomaže majstor Bane Juranović.
– Mi smo za pet meseci napravili “Mašinu Zemljinih astronomskih ciklusa” koja prikazuje našu planetu i četiri njena kretanja. Sam uređaj je visok 1,45 metara, a širok jedan metar. Globus je urađen od mesinga, polutar i paralele, i plastičnih delova, ima ugrađen motor koji pokreće mehanizam za okretanje. Treći Milankovićev eksponat je „Revolucija”, koji odslikava jednogodišnje kretanje Zemlje oko Sunca, njeno zagrevanje preko visokih slojeva atmosfere i uticaj revolucije na promene godišnjih doba. Putnik je izradio osam eksponata koji objašnjavaju Milankovićevu teoriju klimatskih promena i priprema se da postavi Milankovićevu fontanu u dvorištu njegove rodne kuće u Dalju.
– Imam običaj da kažem kako trenutno imam dva poslodavca, Nikolu Teslu i Milutina Milankovića. Nadam se da ću i od Udruženja „Mihajlo Pupin“ uskoro dobiti zadatak da oživim neki izum ovog velikog naučnika. Mislim da ću raditi model najvećeg njegovog izuma Pupinove kalemove, odnosno pojačivače signala – otkriva nam svoje graditeljske planove majstor za oživaljavanje naučnih izuma inženjer Radomir Putnik.

Marko Lopušina

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More