Srbin najbolji detektiv države Viktorija, Igor Rusmir ušao u trag najopasnijoj drogi (FOTO)

Foto: PixaBay/Ilustracija
191

Australijski policajac srpskog porekla detektiv Igor Rusmir dobitnik je prestižne nagrade “Mik Miler”, koja se tradicionalno dodeljuje najboljem policajcu u državi Viktoriji, objavio je list “Ejdž” iz Melburna.

Rusmir je dobio nagradu jer je zahvaljujući njemu otkrivena i razbijena organizovana međunarodna mreža dilovanja droge fentanil.

Do sada se verovalo da ova droga, koju zdravstveni radnici nazivaju i “oružjem za masovno uništenje”, nije široko rasprostranjena u Australiji.

Međutim, Rusmir je verovao drugačije, pa je pokušavao da u to ubedi svoje pretpostavljene.

On kaže da se na početku osećao potpuno van svog područja delovanja.

Nakon početne sumnjičavosti, Rusmir je uspeo, ne samo da ubedi svoje pretpostavljene, već i da dokaže da se ta opasna droga godinama prodavala posredstvom ilegalnih sajtova.

Epilog svega je da je jedan od dilera osuđen, a da su njegovim hapšenjem otkriveni su organizatori i način krijumčarenja fentanila u Australiju.

Foto: Victoria Police

Policija je u januaru prošle godine započela specijalnu operaciju “Sanruf” kako bi utvrdila ko stoji iza prodaje fentanila posredstvom ilegalnih sajtova.

Istraga je počela nakon smrti mladića Henrija Filipsa (25) u Pertu, koji je bio žrtva predoziranja fentanilom.

Policija je preko interneta naručila fentanil, a u februaru još jednu količinu. Koristeći novu policijsku metodologiju, čuvari zakona su došli do važnih dokaza koji će pomoći da se uđe u trag organizatorima krijumčarenja ove opasne droge u Melburn.

Policija je u avgustu 2018. godine izvršila raciju u kući jednog muškarca u čijem laptopu su otkrivene transakcije na računima.

Uhapšeni je priznao krivično djelo, ali je otkrio policiji i “metode” kako je uspio da krijumčari fentanil.

Prije nego što mu je policija ušla u trag, uhapšeni je dve godine uspevao da diluje drogu. On je policiji otkrio važne podatke o tome ko je sve stajao iza ovog krijumčarenja.

Zahvaljujući Rusmiru, Okružni sud je priznao da je krijumčarenje droge u Australiju “poprimilo novu dimenziju”, kao i da je je Kina jedan od najvećih snabdevača Australije ovom opasnom drogom.

Rusmir je rekao da su mu u istrazi pomogli članovi porodice žrtve.

Sa porodicom se preseilio u Australiju

Igor Rusmir došao je u Australiju sa roditeljima i sestrom 2000. godine. Da bi pomagao porodici, odmah po dolasku počeo da radi.

Smrtonosna droga fentanil, koja je 50 puta jača od heroina i 100 od morfijuma, izazvala je epidemiju slučajeva fatalnog predoziranja u SAD i Kanadi.

Samo dva miligrama ove opasne supstance dovoljna su za sigurnu smrt onog ko je uzima.

Fentanil je u svetu postao poznat po tome što je usmrtila poznatog pevača Prinsa. Ova droga postaje sve veći problem Evropi, ali i Australiji, iako se nije verovalo da je dostupna na Petom kontinentu.

Samo tokom prošle godine u Velikoj Britaniji je od konzumiranja ove droge preminulo 60 ljudi, navodi list.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More