“Ovaj srpki film treba da doživi holivudsku i svetsku premijeru”

Foto: printscreen/ RTS
648

Snimanje „Dare iz Jasenoca“, reditelja Predraga Gage Antonijevića, prvog dugometražnog igranog filma o zločinima u tom ustaškom logoru, trebalo bi da bude završeno krajem godine, a premijera je planirana za maj, kada će biti obeleženo 75 godina od oslobođenja Jasenovca, prenosi RTS.

Prva trećina snimanja produkciono najzahtevnijeg dela prvog igranog filma o stradanju srpske dece u Jasenovcu je završena – gotove su scene iz logora nastale u napuštenoj ciglani u selu Kolut kod Sombora, gde su izgrađeni dodatni objekti i 500 metara pruge i na kojima je angažovano 270 statista.

„Tu istorijski nema ko šta da zameri niti će moći šta da zameri zato što jednostavno to je sve bilo. Ovo je film koji mora da pronađe neku esetetiku smrti i ubijanja što nije lako zato što to je sve mučno kroz šta se prolazi. Sa istorijske tačke gledišta nama je savest apsolutno mirna“, navodi reditelj Predrag Gaga Antonijević.

Film Dara iz Jasenovca je projekat koji od početka do kraja finansira država.

„To će biti prvi igrani film o Jasenovcu. Zato je bitno da se ovome priča i zato je bitno ono što će uslediti, a to je da ovaj film ne bude lokalni projekat odnosno da ovaj film doživi holiuvdsku premijeru i svetski život zato što je istina o Jasenovcu na filmski način prvi put izlazi na videlo i vrlo je bitno da nakon toga je vidi i svet“, ističe Jelena Trivan, predsednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Gaga Antonijević: “Dara iz Jasenovca” nije film o spašavanju

Podršku u međunarodnoj distribuciji obećao je Den Tana, producent mnogih holivudskih filmova.

„Važno je da je film iskren i ako imamo dobar film nema problema za distribuciju i za gledanje. Tema je veoma teška. Spilberg je uspeo to da uradi, ja navijam da je Gaga ‘srpski Spilberg’“, kaže Den Tana.

Stručni savetnik ove, po žanru akcione drame Majkl Barenbaum, kaže da priča o Jasenovcu nažalost nije dovoljno poznata na Zapadu.

„Film ima kapacitet da ispriča autentičnu priču i ljudi će moći da se identifikuju sa sudbinom devojčice koja pokazuje hrabrost, heroizam i snagu da preživi. Nadamo se da će ovaj film sa moćnim scenarijom omogućiti da se priča o Jasenovcu čuje i da će zainteresovati javnost da sazna šta se dešavalo pre 75 godina“, smatra Majkl Barenbaum, direktor Instituta “Sigi Ziering”.

Film o Jasenovcu iza koga je stala država Srbija

Oživljavanju epske priče koja se osim u Srbiji snima i u Hrvatskoj, doprinosi velika glumačka ekipa u kojoj je najveći teret nosi 12-godišnja devojčica iz Potkozarja Biljana Čekić.

Foto: Filmski centar Srbije
Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More