Eparhija istočnoamerička proslavila osam vekova autokefalnosti SPC, i Tramp čestitao

Foto: TV Hram
249

U katedralnom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, 1.i 2. novembra Eparhija istočnoamerička proslavila je 8 vekova Autokefalnosti SPC, javlja TV Hram.

Ovaj značajan jubilej Srpske Pravoslavne Crkve arhijereju Eparhije istočnoameričke Episkopu Irineju i vernicima na prostoru ove eparhije čestitao je i Patrijarh srpski Irinej ali i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Proslava je počela u petak večernjim Bogosluženjem koju je predvodio arhimandrit dr. Maksimos Konstas, sa Bogoslovskog Fakulteta Časnog Krsta u Bostonu, dok je Episkop istočnoamerički Irinej stajao u tronu i blagosiljao a prisutan je bio i episkop zapadnoamerički Maksim. U nastavku večernje službe usledilo je blagosiljanje ilitona – ubrusa koji predstavlja pelene u kojima je bogomladenac povijen i koji predstavlja plaštanicu u koju beše mrtvi Hristos povijen i položen u novom grobu.

Foto: TV Hram

U ovim ilitonima će biti postavljeni antiminsi koje je Episkop istočnoamerički Irinej osvetio u subotu pred početak Svete arhijerejske Liturgije. U antiminsima ugrađene su čestice moštiju Svetog Mardarija, koji je prvi srpski velikomučenik koji je toliko nastradao od svog sveštensva i svog naroda. Čestice njegovih moštiju će od sada biti na svakom oltaru istočnoameričke Eparhije. Takođe, zajedno sa česticama moštiju Svetog Mardarija Libertivilskog, u novoosvećenim antiminisima ugrađene su i čestice moštiju Svetih Hercegovačkih mučenika.

Foto: TV Hram

„Istina u ovom životu prolazi kroz provere i nikada nije tako očigledna. Ništa što je istinito nije sasvim očigledno nego traži prihvatanje, slobodu čovekovu i odmeravanje, i to je Sveti Mardarije iskusio u svome životu”, istakao je Episkop Maksim.

Foto: TV Hram

Nakon Liturgije održana Svečana akademija koja je počela intoniranjem originale verzije srpske himne i zdravicom srpskom narodu. Usledili su nastupi folklornog ansambla „Gračanica“ iz Bostona, tria „Pokret“ iz Beograda, pevačkog društva „Lira“ čiji su članovi došli iz svih krajeva Amerike a nastupila je i glumica Katarina Radivojević.

Foto: TV Hram

Proslavi 8 vekova Autokefalnosti SPC u organizaciji Eparhije istočnoameričke prisustvovali su i ambasador Republike Srbije Đerđ Matković, ambasador Republike Srpske Obrad Kesić, veliki broj predstavnika diplomatskog kora i pravoslavnih crkava sa područja Amerike.

Takođe, prikazan je i film o Svetom Mardariju Libertivilskom „Tihi kutak Hristov“ u režiji Radosava Raja Jevrića.

Izvor TV Hram
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More