Kako Biljana Regan u Vašingtonu čuva svoje običaje i tradiciju

Biljana Regan iz Vašingtona za 10 godina života u Americi, postala je vlasnica izuzetno vredne kolekcije narodnih nošnji sa balkanskih prostora

Foto: privatna arhiva
722

Biljana Regan iz Vašingtona za 10 godina života u Americi, postala je vlasnica izuzetno vredne kolekcije narodnih nošnji sa balkanskih prostora, osnovala i neprofitno udruženje “Biljana Regan” kako bi promovisala tradiciju i običaje Srbije, ali i Balkana.

U njenoj živopisnoj kolekciji danas ima i nošnji starih više od jednog stoleća. Kolekcija je Biljanino privatno vlasnistvo i isključivo se koristi u promotivne svrhe.

Foto: privatna arhiva

U razgovoru za portal Naši u svetu, gospođa Regan s ponosom naglašava da je rođena u Šapcu, a da je u Ameriku došla 2009. godine.

Foto: privatna arhiva

-Ta godina je ujedno bila i presudna godina u mom zivotu. Nikada ranije nisam razmišljala da ću živeti tako daleko, ali valjda mi je to negde tamo određeno.

Šta je bio motiv za odlazak iz Srbije?

-Kad je čovek mlad uvek želi da ode negde drugde misleći da će tamo biti bolje i lepše. Lično nikad nisam imala nekih pretenzija da odem iz Srbije,a otišla sam slučajno kako ja to uvek volim da kazem, dalje nego što sam planirala, dalje od Irske…Ali verujte mi, nigde nije kao kod svoje kuće.

Kakav Vam je bio početak života u Sjedinjenim američkim državama?

-Svaki početak je težak pogotovu ako ga počinjete u nekim poznim godinama.

 

Foto: privatna arhiva Biljane Regan

Mi koji smo izabrali da život gradimo daleko od matice, poneli smo deo Srbije sa sobom,da je podelimo,da je očuvamo, da je negujemo možda bolje nego što smo kod kuće…

Šta biste, danas posle 10 godina života u Americi savetovali novodošlima?

-Svima onima koji razmišljaju da odu u inostranstvo avetovala bih da to urade čim im se ukaže prilika, jer uvek mogu da se vrate. Situacija u svetu nije nigde baš najbolja, ali treba videti. I onda prosuditi!

Koji je bio motiv da počenete da se bavite vrlo skupim hobijem kao što je sakupljanje narodnih nošnji?

-Znanje iskustvo koje sam donela sa sobom kao babica,ovde nažalost nisam mogla da iskoristim,jer se naše diploma ne priznaju. Ali sam zato donela ljubav za očuvanje naše kulture i tradicije u želji da ga prenesem na nove naraštaje, da tako doprinesem očuvanju naših kulturnih vrednosti i priblizim ih strancima.Tako se rodila ideja o sakupljanju autenticnih folklornih kostima,nakita i raznih starina iz svih zemalja stare Jugoslavije kao i okolnih zemalja.

Foto: privatna arhiva Biljane Regan

Koliko je brojna Vaša kolekcija?

-Do sada sam uspela da sakupim oko 100- nak nošnji iz 19 I 20 veka čiji se fond svakodnevno uvećava i objedinjuje u svojevrsni muzej.

Na kakav prijem kolekcija srpskih i balkanskih narodnih nošnji nailazi kod publike u Americi?

-Naše prezentacije su vrlo uticajne. Publika je raznovrsna, ali većinski Amerikanci zaustave se da saznaju više, pokazuju zainteresovanost, znatiželju. Nošnja koju predstavljamo nje samo tkanina, već autentični, vekovima star, moćan prizor. Bogata priča, svedočanstvo. I mi pričamo tu priču, tu je naša uloga.

Radmila Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More