Dolazak zemljaka pravi praznik: Karavan prijateljstva spaja Srbe u Valdanju, Austriji, Sloveniji…

Printscreen RTS.RS
230

U Valdanju, u italijanskoj regiji Veneto, živi više od 5.000 Srba iz Lebana, Medveđe i Bojnika. O snažnim vezama sa maticom, svedoči i škola na maternjem jeziku koju su nedavno organizovali. Karavan prijateljstva sa juga Srbije prešao je skoro 3.000 kilometara, i pored Valdanja, obišao je i Austriju i Sloveniju, piše RTS.RS.

Srdačni susreti rođaka i prijatelja, pozdravi, evociranje uspomena. Svaki dolazak u gradić Valdanjo nedaleko od Vićence, za ljude sa juga Srbije iz Lebana, i Medveđe, nešto je posebno. Osećaju kao kod kuće.

Printscreen RTS.RS

U Valdanju odnosno u celoj regiji Veneto živi oko pet hiljada Srba, a dolazak zemljaka je pravi praznik.

Srpska kulturna zajednica „Sveti Sava“ osnovana je 2011. godine. Od ove godine uspeli su da organizuju i časove srpskog jezika.

„Naša zajednica je srpska zajednica i ima za cilj da očuva kulturu da očuva tradiciju i da to prenesemo na našu decu“, rekao je Aleksandar Janković iz Srpske kulturne zajednice „Sveti Sava“.

„Ovde su već tri generacije, ovde se rađaju ljudi, odnosno rađaju se deca i mi smo došli da vidimo kako lokalne samouprave kako privrednici mogu da pomognu našoj dijaspori“, izjavio je Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore u Leskovcu.

Pored Valdanja, entuzijasti na četiri točka sa juga Srbije već godinama prepoznatljivi po svojevrsnom karavanu prijateljstva.

Prešli su Alpe na više od 2.000 metara nadmorske visine, obišli Tirol kao i najatraktivnije skijaške centre u Sloveniji. Svuda su srdačno dočekani i svuda su sretali naše ljude.

Karavan prijateljstva sa juga Srbije prešao je skoro tri hiljade kilometara. Još jedno nezaboravno iskustvo je i još jedna prava promocija Srbije od Soluna i Kajmakčalana do Kranjske Gore, Planice i Valdanja.

Da se sačuvaju srpska kultura, jezik i tradicija, SKZ “Sveti Sava” Valdinjo na vezi sa maticom (FOTO)

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More