Brnabić poručila srpskim studentima u Šangaju: Nadam se da ćete se vratiti u Srbiju, treba nam vaša pomoć!

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PREDRAG VUCKOVIC/
267

Premijerka Srbije Ana Brnabić, danas je, u okviru posete Kini, održala predavanje studentima Šangajskog Ðaotong Univerziteta, drugom po veličini u Šangaju, osnovanog još 1896. godine.

Premijerka je visokoškolcima, među kojima je bilo kineskih, ali i srpskih studenata koji su izabrali Šangaj i Ðaotong Univerzitet za svoje usavršavanje, govorila o odnosima Srbije i Kine, ali i predstavila Srbiju i njena nastojanja da postane jedan od lidera u razvoju inovacionih tehnologija.

Studentima je bilo omogućeno da premijerki postavljaju pitanja, a jedan od njih bio je i Dušan, kojeg je zanimalo kako bi ona ocenila znanje građana Srbije o mehanizmu saradnje “Pojas i put” i na koji način studenti mogu doprineti daljoj saradnji Srbije i Kine.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što vidi studente iz Srbije u Kini, na Ðaotong Univerzitetu, zbog čega je, kaže, veoma ponosna.

“Nadam se da ćete se vratiti u Srbiju, nakon studija. Treba nam vaša pomoć”, poručila im je Brnabić.

Prema njenim rečima, građani Srbije znaju mnogo o kineskim investicijama u našoj zemlji i podršci koju nam pruža Kina, koja je jedan od najvećih prijatelja Srbije.

U prilog tome, navela je da je prvi infrastrukturni projekat u okviru saradnje “Pojas i put”, izgradnja Pupinovog mosta, u Beogradu, kao i da su deo važnog međunarodnog koridora, Koridora 11, zajedno gradile srpske i kineske firme, uz značajne kineske investicije u Srbiji.

“Sve ove stvari su primetne u Srbiji”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da Srbija ponekad trpi kritike zbog bliske saradnje sa Kinom, a nalazi se na EU putu, ali je istakla da je čak 90 odsto kineskih investicija u Evropi, zapravo – u Zapadnoj Evropi.

U svom obraćanju, Brnabić je izrazila zadovoljstvo što je kineski predsednik Si Ðinping na otvaranju Sajma izvoza u Kini istakao da ta zemlja ostaje otvorena za saradnju sa svim zemljama sveta, što je, kaže, prava poruka u vreme kada svet postaje sve kompleksnji i kada se, dešavaju protekcionizam i trgovisnki ratovi, umesto da se insistira na komunikaciji, saradnji i otvorenosti na dobrobit svih.

Posebno je istakla da joj je drago što je i francuksi predsednik Emanuel Makron, koji je jedan od ključnih ljudi u Evropksoj uniji, govorio o značaju saradnje Kine i Unije, što je, dodala je, dobra vest za Evropu, ali i za ceo svet.

Brnabić je rekla da Srbija nije član EU, ali je u procesu pristupanja Uniji, a istovremeno je veoma blizak prijatelj i partner Kini, na šta je naša zemlja ponosna.

“Manja smo zemlja, imamo manje stanovnika, resursa, ali delimo iste vrednosti, a to su otvorenost, spremnost za saradnju sa svima partnerima, iz Evrope, Azije, Afrike… Delimo viziju predsednika Sija da je jedini put i način da svet napreduje u saradnji”, rekla je Brnabić.

Posebno je istakla učešće Srbije u mehanizmu “17 + 1”, odnosno saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i to što je Srbija zemlja sa najviše potpisanih ugovora sa Kinom, od svih 17 partnera.

“To znači da smo se pozicionirali kao jedan o ključnih igrača u inicijativi ”Pojas i put””, podvukla je ona.

Kada je reč o situaciji u Srbiji, Brnabić je rekla da je pre šest godina zemlja bila nekoliko koraka do bankrota, u teškoj ekonomskoj situaciji, a da su u međuvremenu sprovedene teške reforme, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je veliki prijatelj Kine.

“Zato danas imamo drugačiju Srbiju”, dodala je premijerka.

Kako je navela, nakon finansijske konsolidacije, glavni izazov vlade na čijem je čelu je transformacija ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

“Zato Srbija ulaže mnogo u digitalizaciju obrazovanja, javne uprave i ekonomije”, dodala je Brnabić.

Kako je rekla, reforma obrazovnog sistema je potrebna da bi se mladi osposobili za poslove koji ih čekaju u budućnosti, a koji danas možda čak i ne postoje, a uz digitalizaciju obrazovanja mladi se uče kako da misle logički i da rešavaju probleme.

Istakla je da Srbija ulaže u start ap kompanije, razvoj inovacija i naučna istraživanja, te navela da će do kraja mandata vlade koju vodi Srbija imati tri naučno-tehnološka parka.

Za razvoj inovacija i start ap firmi, vlada je uvela i poreske olakšice, dodala je ona.

Na pitanje kineskog studenta o saradnji Srbije i Kine, Brnabić je rekla da dve zemlje imaju strateško partnerstvo, da Srbija podržava politiku jedne Kine, dok Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i jak je partner koji Srbiju podržava u međunarodnoj arena, pre svega u Ujedinjenim nacijama.

Podsetila je da kineski partneri rade na izgradnji puteva i pruga u Srbiji, a posebno je podsetila da je kineski Hbis, preuzimanjem Železare Smederevo, jedne od najvažnijih srpskih kompanija, spasio čeličanu, i sačuvao više hiljada radnih mesta.

Primetila je da je na otvaranju Sajma, premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao da je Grčka imala veoma težak period ekonomske krize, a da je posle konsolidacije i nakon što je njihov rast počeo da napreduje, Kina bila ta koja je među prvima investirala u tu zemlju.

Tako je Kina uvek spremna da podrži Srbiju, ne samo ne samo kada je dobro, već u težim vremenima, dodala je ona.

“Lako je biti prijatelj kada je dobro, pravi prijatelj je sa vama kada je teško. Mi očekujemo produbljivanje saradnje, u oblasti IT Srbija može mnogo da nauči”, rekla je Brnabić.

Na kraju predavanja, premijerka je dobila na poklon od rektora monografiju Univerziteta, a ona je uzvratila slikom naive iz Kovačice, koju je, uz želje da ih podsećaju na Srbiju, tokom prvog dana posete uručila i predstavnicima kineskih kompanija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More