Čika Dača pionir srpskog fudbala i onaj koji je Šumadiji doneo pravu fudbalsku loptu (FOTO)

Foto: PixaBay/Ilustracija
320

Priču o čika Dači i o tome kako je prva lopta stigla u Šumadiju govori nam Jovica Nikolić, vatrogasac, novinar, pisac i čovek koji pravi neobične skulpture od drveta koje nađe u reci Moravi. Jovica je rodom iz Lapova i uopšte ne čudi njegova jaka povezanost sa čika Dačom.

Čika Dača je bio prvi čovek koji je doneo pravu fudbalsku loptu u Kragujevac, bio je poznat svim generacijama fudbalera, počasni i doživotni predsednik FK Crvena Zvezda.

Prvu loptu doneo je iz Nemačke, kada je odlučio da se sa studija u Mitvajdeu vrati kući i tada se zaposlio u Vojno zanatlijskoj školi u Kragujevcu.

Naš sagovornik je rođen i ceo svoj vek proveo u ulici “čika Dačinoj”. Njegov komšija bio je Danilo Stojanović-čika Dača, po kome je ulica kasnije i dobila ime.

Jovica je kaže uvek sa ponosom isticao tu činjenicu i za njega to je jaka simbolika.

Foto: Hroničar Lapova Milan Stanković

“Čika Dača je u Šumadiju doneo dve lopte, a ja živim u “čika Dačinoj ulici” broj dva i ima još puno drugih podudarnosti”, priča Jovica.

 

Foto: Hroničar Lapova Milan Stanković

“Danilo Stojanović bio je inženjer, za vreme školovanja u Nemačkoj zavoleo je fudbal i hteo je da svoje zemljake upozna i nauči prvim fudbalskim koracima. Bio je pionir u tome i u početku ljudi su ga ismejavali”, kaže Jovica.

“Od svoje skromne studentske ušteđevine kupio sam dve lopte i kompletnu opremu za jedan tim. Bilo je velikog otpora ondašnje čaršije, koja nije mogla da shvati da njena deca, jurcaju po poljani za običnom mešinom i to onako razgolićeni”, ove reči napisao je Čika Dača u svojoj knjizi “Čika Dačine uspomene”, citira Jovica.

Čika Dača rođen je u Lapovu 1877. godine i jedan je od najzaslužnijih pionira fudbalskog sporta u Srbiji. Osnovao je najstariji klub u Srbiji FK “Šumadija” 1903. godine a kasnije 1911. u Beogradu bio je i jedan od osnivača čuvenog BSK-a iz kojeg je nastao i OFK Beograd.

Foto: FK ŠUMADIJA, Hroničar Lapova Milan Stanković

“On je važio za osnivača fudbala u Srbiji. Bio je srpski predstavnik na istorijskom sastanku u Zagrebu 1919. godine. Tada je osnovan Fudbalski savez Kraljevine SHS”, sa ponosom kaže Jovica.

Najstariji srpski fudbalski klub FK “Šumadija” nastao je na Krstovdan i to baš ovako.

“Na kragujevačkom Vašarištu, čika Dača okupio je pitomce i učenike Vojnotehničkog zavoda i napravio dve fudbalske ekipe od kojih je te iste godine, na Krstovdan osnovan FK Šumadija”, priča Jovica.

Gradski stadion u Kragujevcu nosi ime “Čika Dača” i Jovica smatra da je to velika čast koju je grad Kragujevac i cela Šumadija mogla da učini za čoveka koji je od svoje skromne studentske ušteđevine kupio dve lopte, kompletnu opremu za tim, sve to doneo u Srbiju i postao začetnik fudbalske ere u našoj zemlji.

“On je zaslužio i mnogo više, za svoje zasluge u fudbalu Srbije bio je počasni i doživotni predsednik FK Crvena Zvezda iz Beograda, ulica u kojoj je rođen i u kojoj je živeo nosi njegovo ime, gradski stadion takođe, ali možda njegova najveća zasluga biće ta što ćemo ga uvek pamtiti kao čoveka koji nam je pokazao fudbal”, smatra naš saovornik.

Čika Dača, Danilo Stojanović, rodjen je 24.10.1877. u Lapovu.

“Prema rečima dr Milana Stankovića, hroničara Lapova, čika Dača je osnovnu školu završio 1884 – 1888. u rodnom mestu, a Gimnaziju u Kragujevcu. Studije je završio u Nemačkoj, posle kojih se vratio u Srbiju”, priča Jovica.

Ana Marković

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More