Dobrodošlica za srpsku premijerku ispisana ćirilicom, Brnabić u poseti “Alibabi”

(AP Photo/Ng Han Guan)
97

HANGDŽOU –  Premijerka Ana Brnabić nastavila je danas posetu Kini obilaskom Džeđang provincije, jedne od privredno najrazvijenijih oblasti, i posetom njenom sedištu, gradu Hangdžou.

Hangdžou je jedan od pilot gradova za razvoj 5G mreže, a premijerka Srbije je u tom gradu obišla neke od najvažnijih kineskih kompanija – “Alibabu”, “Hikvision” i “haj tek” park “Dream town”.

Premijerka je, u pratnji ministara koji sa njom borave u Kini, posetila muzej “Alibaba grupe”, a na samom ulazu, na velikom video bimu, srpsku delegaciju je dočekala dobrodošlica ispisana na srpskom jeziku, na ćirilici.

https://www.instagram.com/stories/highlights/18086873068119215/

Predsednicu srpske vlade dočekao je prvi čovek “Alibabe” Džang Jong, koji joj je bio “vodič” u muzeju, u kojem su predstavljene inovativna rešenja te kompanije, koja pokazuju zašto je “Alibaba” prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

View this post on Instagram

Срдачан сусрет са председником Си Ђинпингом током посете Кини. Разговарали смо о заједничкој визији коју имамо – боља будућност Србије и Кине, као и о јачању веза наших двеју земаља. У години у којој се обележава 70 година оснивања Народне Републике Кине, потврђујемо да две земље повезује традиционално пријатељство и поштовање. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I have been honoured to meet President Xi Jinping on my visit to China. We talked about our common vision for a better future for Serbia and China and how we might deepen the bonds that unite our two nations. In the 70th anniversary year of the founding of the People's Republic of China, we reflect that the respect we have for each other can never be shaken. 🇨🇳 🇷🇸

A post shared by Ana Brnabić (@anabrnabic) on

Brnabić je Džangu poklonila tradicionalan srpski pojas koji su nosili muškarci uz nošnju, koji je vezan zlatnim koncem, a od njega je na poklon dobila figuru “Alibabe” od crvenog porcelana, koji, veruju domaćini, donosi sreću.

Brnabić je obišla i kompaniju “Hikvision”, u kojem je, između ostalog moglo da se vidi i softver za prepoznavanje lica – na osnovu skeniranog lica, softver prepoznaje pol, godine starosti i visinu jedne osobe.

Ðedžang provincija nalazi se na srednjem istoku Kine i izlazi na Istočno kinesko more. Ima 57 miliona stanovnika i deseta je po veličini u Kini.

Smatra se jednom od najbogatijih kineskih provincija – četvrta je po svom BDP-u i peta po BDP-u po glavi stanovnika.

Poznata je u Kini kao “Zemlja ribe i pirinča”.

Provincija sve više zasniva svoj razvoj upravo na digitalnoj ekonomiji, koju pokreću “Alibaba” i mnoštvo malih i srednjih kompanija.

Za razliku od Šangaja, koji se smatra “bastionom” državnog sektora, Ðedžang provincija je druga u Kini po snazi privatnog preduzetništva.

Digitalna ekonomija čini glavnu pokretačku snagu ekonomskih i ruštvenih reformi reform i učestvuje 41,5 odsto u regionalnom BDP-u.

Premijerka je, sa delegacijom, iz Šangaja u Hangdžou, stigla brzim vozom, koji je udaljenost od gotovo 200 kilometara prešao samo za oko 45 minuta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More