Legenda o prokletoj Jerini, kako je nastala poznata tvrđava u Zvorniku (FOTO)

Foto: PrintScreen/TV Prva
329

“Ovo je čuveno mesto, nema da neko ne prođe i da pita gde je, nema ko ne dolazi ovde. ovo je čuveno mesto. Ova tvrđava, filmovi se snimaju”, kaže jedna meštanka Zvornika.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Tvrđava, Kula, Veliki bastion, kasamati i kasarna, Đurđev ili kula grad ali i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, piše TV Prva.

Foto: PrintScreen/TV Prva

“Danas tvrđava je samo deo prošlosti koji je zaboravljena”, kaže Aleksandar Kulašević, profesor istorije.

Bila je a i danas je jedan od najvećih istorijiskih spomenika ovih prostora a to u kakvom je stanju se nalazi svedoči da je prepuštena na milost i nemilost vremena.

Foto: PrintScreen/TV Prva

“Ovo je komleks koji seže verovatno iz poznog srednjeg veka. Sama Drina i položaj ovoga prostora su određivali sudbinu naroda. Za nas je najvažniji taj period 12. i 13. veka kada srpski despoti Stefan lazarević i Đurađ Branković zauzimaju ovo područje i grade nekoliko manastira. Jer u baš tom periodu sagrađena je i sama država. Iako mi imamo zvanične podatke iz dubrovačkog arhiva da je to bilo 1411. godine”, kaže profesor istorije Kulašević.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Vekovima ove zidine pričaju svoje priče. Prema legendi gradila ih je žena despota Đurađa Brankovića Jerina, koju su tadašnji stanovnici smatrali prokletom. Zbog te legende ova tvrđava naziva se i Jerenin grad ili grad proklete Jerine. Dok je ipak u patrijarhalnom nasleđu tog grada zadržan Đurđev ili Kula grad.

“U Zvorniku se tvrdi da je Jerina terala da se iz sela Veličkovići, koji se nalazi 12 km od Zvornika zagreva kamen i da se onda taj kamen prenosi iz ruke u ruku sve do Zvorničke tvrđave i da se tako ubrzaju radovi. To je jedna legenda, po drugoj legendi Jerina je tražila da svako veče spava sa loklanim momcima, lepšim. I posle tih noći ona je njih bacala sa zidina u Drinu. Po trećoj legendi kaže se da je njena sestra u Malom Zvorniku, sa druge strane obale Drine isto gradila svoju tvrđavu koja je bila lepša od ove pa je prokleta Jerina naredila da se njena sestra ubije”, priča Kulašević.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Zvornička tvrđava imala je svakako izuzetan vojnički i strateški značaj u istoriji. Kompleks zidina karektirišu tri istorijska perioda, srednjovekovni, turski i austrougarski. Nekada je ovaj grad bio pun života a danas je površina od 49 metara kvadratnih, pustoš.

U ruševinam se raspoznaju ostaci starog grada, Gornji, Srednji i Donji grad.

Foto: PrintScreen/TV Prva

“Prvo je sagrađen Gornji grad, zato što se nalazi na uzvišenju iznad reke Drine i pored puta kuda se odvijao saobraćaj. On je građen od srednjeg veka, preko turskog perioda do austrougarske vladavine. Posle odlaska okupatora ovo je počelo da se urušava i malo se tome pridaje pažnja”, kaže Kulašinović.

 

 

 

Izvor TV Prva

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More