Objavljena lista najsrećnih i najnesrećnijih naroda u Evropskoj uniji!

Evropska komisija je objavila jesenju privrednu prognozu, rezultate ankete o tome koliko su ovih dana građani u evrozoni zadovoljni svojim životom, kao i listu najsrećnijih i najnesrećnijih naroda.

Foto: Pixabay.com
234

Evropska komisija je objavila ekonomsku prognozu prema kojoj Hrvatsku očekuje pad BDP, dok je evropski satatistički ured Evrostat objavio da su Hrvati među najmanje srećnim narodima u Evropskoj uniji.

Evropska komisija je objavila jesenju privrednu prognozu, rezultate ankete o tome koliko su ovih dana građani u evrozoni zadovoljni svojim životom, kao i listu najsrećnijih i najnesrećnijih naroda.

Rast BDP u Hrvatskoj u 2019. je prema podacima Evropske komisije iznosio 2,9 odsto, a u 2020. pada na 2,6 odsto, te u 2021. dodatno na 2,4 odsto.

Evropskoj ekonomiji predstoji duže razdoblje prigušenog rasta i niske inflacije u kontekstu globalnih trgovinskih napetosti koje posebno pogađaju industriju, uz pretnju prelivanja slabosti i na uslužni sektor, objavila je EK, snizivši procene rasta za evrozonu i EU.

Evrostat je, takođe, objavio listu najsrećnijih i najnesrećnijih naroda u Evropskoj uniji prema kojoj su od Hrvatske nesrećnije samo Litvanija, Grčka i Rumunija.

Najsrećnije zemlje u Evropskoj uniji su Holandija, Austrija i Finska u kojima se u protekih mesec dana čak tri četvrtine stanovništa izjasnilo srećnim, a slede Luksemburg, Španija i Danska.

“Sve u svemu, koliko ste zadovoljni svojim životom ovih dana?” pitanje je koje je Evrostat, takođe, postavio ljudima širom Evropske unije.

Zadovoljstvo životom predstavlja kako ispitanik ocenjuje svoj život kao celinu. Na skali od 0 (“uopšte nisu zadovoljni”) do 10 (“potpuno zadovoljni”), prosečno zadovoljstvo životom stanovnika EU starijih od 16 godina bilo je 7,3 u 2018. godini, što je povećanje u odnosu na 7,0 u 2013. godini.

Od 2013. godine, srednji nivo zadovoljstva finansijskom situacijom njihovog domaćinstva u EU takođe se povećao, sa 6,0 u 2013. na 6,5 u 2018. godini, dok je srednje zadovoljstvo ličnim odnosima ostalo gotovo stabilno, 7,8 u 2013. i 7,9 u 2018. godini. Najveće životno zadovoljstvo je u Finskoj i Austriji, najmanje u Bugarskoj.

U 2018. godini prosečno zadovoljstvo životom, mereno na skali od 0 do 10, značajno je variralo između država članica EU. Sa ukupnim prosekom od 8,1, stanovnici Finske bili su najzadovoljniji svojim životom u EU, a pažljivo su sledili oni u Austriji (8,0), Danskoj, Poljskoj i Švedskoj (svih 7,8). Na suprotnom kraju skale, slede stanovnici Bugarske (5.4), koji su najmanje zadovoljni.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More