Novinar hilandarac, muzičar budista

Naš serijal: Bili su poznati, karijeru napustili, u rizu se odenuli (2)

Foto: printscreen/ youtube/ Agape.rs
564

Nekadašnji novinar Politike Aleksandar Saša Knežević, koji je zajedno sa Vojslavom Tufegdžićem autor knjige “Vidimo se u čitulji”, po kojoj su uradili i scenario za istoimeni dokumantarni film, danas je hilandarski monah Romilo. A poznati muzičar i frontmen ” Električnog orgazma” Srđan – Gile Gojković postao je poklonik budizma.

Gojković je svojevremeno objašnjavao da je konkretne odgovore na filozofsko- praktična pitanja egzistencije pronašao kada je pročitao prvu knjigu o budizmu i da mu je to bio prvi logičan odgovor koji je razumeo.

-Savršeno razuman, bez ikakvog misticizma, magičnih sila, sve si nekako mogao na osnovu svog života i iskustva da proveriš lično. Tako je sve krenulo. Budizam je psihologija. Buda je čovek čiji bi najbliži opis bio – doktor. On je uspeo da spozna koji je najveći problem ljudske egzistencije, a to je ta večita nezadovoljenost i patnja. Budizam ti daje dijagnozu, kaže kako je bolest nastala u umu i na kraju daje put kako da se izlečiš – pričao je Gojković medijima.

Budizam je otkrio 2012. godine i u potpunosti mu je promenio pogled na svet: “Shvatio sam da je sve u mojim rukama, mislim na kvalitet življenja, da ne zavisi o nekakvom višem biću, sreći, nesreći…”

Od glumca Rastka do igumana Ilariona

Diplomirani filolog svetske književnosti, danas monah Romilo (Aleksandar – Saša Knažević), kao mlad čovek, sa radnog mesta novinara Politike, u manastir Studenicu otišao je pre više od dve decenije. U toj svetinji proveo je dve i po godine iskušeništva, da bi se zatim zamonašio u Hilandaru. Potom je doktorirao teologiju na Univerzitetu Oksford. Svojevremeno je pričao da mu se dogodila duboka unutrašnja promena koja je imala svoje naznake još u detinjstvu, kasnije u mladosti dok je studirao, da bi se kulminacija desila u 33. godini kada je imao iskustvo posle kojeg mu se još dublje promenio život: “Želeo sam da budem daleko od sveta, kako to kažu monasi, da budem sam s Bogom. Bukvalno. Osetio sam neverovatnu ljubav koju nikada ranije nisam spoznao. Znao sam šta je međuljudska ljubav, ali je ovo bilo nemerljivo i neuporedivo. Osetio sam božansku ljubav, odnosno ljubav Boga prema meni iako nisam imao ni iskustva, ni znanja o tome, niti ljudi u okruženju koji bi mogli da mi pomognu. ”

Počeo je da posećuje manastire i razgovara sa duhovnicima, ali nije žurio sa odlukom.

“Godinu i po sam razmišljao, savetovao se i molio se. U tom periodu sam čak nevoljno izgubio želju da budem deo svega što predstavlja svetovni život, nisam mogao da uključim televizor, da slušam muziku koju sam ranije slušao, 10 godina nisam uspevao da pronađem knjigu koja bi me nadahnula. Moja duša je tražila nešto drugo što dotad nisam našao”.

Prijatelj mu je kupio mali molitvenik, a on sam nabavio ikonu.

“Počeo sam da se molim i ti trenuci su ostali u meni urezani kao najlepše i najčudesnije što mi se desilo. Bez želje da budem pretenciozan, ali božansko prisustvo je bilo toliko očigledno i snažno da je moglo da se dodirne. Tu vrsta sreće, blaženstva, ushićenja, uz suze koje čoveku jednostavno naviru, koje spajaju radost i tugu, suze koje spiraju sve naslage starog čoveka, teško je objasniti, ali čovek se oseća kao da su mu i duša i telo preporođeni. I želi da ta bliskost s Bogom neprekidno traje. Ja sam to protumačio kao poziv da napustim dotadašnji svet koji je postao potpuno besmislen u odnosu na ono što sam doživeo…. ”

R. Lončar

Sutra: Iguman Arsenije, stomatolog, roker i monah (3)

Juče: Od glumca Rastka do igumana Ilariona

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More