Francuski predsednik pozdravio praunuka vojvode Živojina Mišića (FOTO, VIDEO)

Foto: PrintScreen/ YouTube
325

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron označio je danas početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na grobu Neznanog junaka, a na centralnoj proslavi kod Trijumfalne kapije uz mnogobrojne francuske, bilo je i zastava nekoliko zemalja saveznika, uključucjući i više zastava Srbije.

Srpske zastave nosili su potomci ratnika iz Prvog svetskog rata, a među njima je bio i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik, prenele su beogradske Novosti.

(AP Photo/Francois Mori, Pool)

Obilazeći barjaktare i rukujući se sa njima, francuski šef države je razmenio nekoliko reči i sa ostalima koji su nosili srpsku i druge zastave, a koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

Zvuci muzike vojnog orkestra prigušeni su upornom kišom pred stotinama okupljenih građana koji su mahali zastavicama i došli na ceremoniju i da pozdrave predsednika, prenosi AP.

NA DANAŠNJOJ CEREMONIJI U PARIZU POVODOM DANA PRIMIRJA, FRANCUSKI PREDSEDNIK EMANUEL MAKRON JE POZDRAVIO I SRPSKU ZASTAVU (jedina, među brojnim francuskim zastavama) 🇷🇸🇫🇷🇷🇸🇫🇷🇷🇸🇫🇷Velika čast za srpski narod i čast za gospođu Suzanu koja je ovu zastavu nosila.

Gepostet von Svi Srbi U Parizu am Montag, 11. November 2019

Makron je jutros najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de Gol Etoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa.

(AP Photo/Francois Mori, Pool)

Pozdravljen od strane premijera Eduarda Filiipea, Makron je izvršio smotru trupa tokom svečane ceremonije kojom se obeležava 101 godina od primirja koje je okončalo borbu u Prvom svetskom ratu.

Francuski lider će kasnije otkriti spomenik stotinama vojnika koji su poginuli u stranim vojnim operacijama od 1963. godine.

Makron je položio venac pred Spomenikom neznanom junaku kod Trijumfalne kapije i simbolicno obnovio Večnu vatru koja je ovde prvi put zapaljena 11. novembra 1923. godine.

Makron je istovremeno odao i počast francuskim vojnicima koji su poginuli u toku proteklih godinu dana u mirovnim misijama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More