Ko je zaista bila Jelena Anžujska? Da li je Vuk Branković izdao Srbe? Najveće srpske “zablude” (FOTO)

Foto; PrintScreen/YouTube
254

Srpski narod ima veoma bogatu istoriju i kulturno nasleđe, ali se često desi i da verujemo u mitove i stvari koje se nisu desile.

O zlatnim viljuškama Stefana Nemanje, drugom krunisanju kralja Stefana Prvovenčanog, anžujskom poreklu kraljice Jelene koja je zapravo bila vizantijska princeza i mnogim drugim zabludama u koje verujemo govorio je za program Prve, istoričar Dejan Ristić predstavljajući svoju knjigu.

“To je onaj slučaj sa zlatnim viljuškama Stefana Nemanje iz 1189. godine. Potom drugo krunisanje Stefana Prvovenčanog 1221. godine koje se nije ni dogodilo. Potom anžujsko poreklo kraljice Jelene, supruge našega kralja Uroša I Velikog koja nije bila iz anžujske porodice već je bila vizantijska princeza”, priča Dejan Ristić.

Sada već znamo da Vuk Branković nije bio izdajnik srpske vojske na Kosovu, da Marko Kraljević, odnosno Marko Mrnjavčević nije bio heroj već turski vazal kao i da Murat nije ubijen na prevaru od ruke Miloša Obilića već su ga u Kosovskoj bici ubila dvanaestorica srpskih plemića.

“Tek kasnije u potonjim decenijama i vekovima, taj broj od 12 biva sublimiran i smanjen na jednog i pošto je taj jedan bio “NN”, nepoznat u našoj mitskoj tradiciji onda mu je dato ime i prezime i to nekoliko alternacija. Kobiljević, Kobilović, Obilić, Obiljević i tek u 18. veku je kanonozovan taj naziv za tu mitsku ličnost “Miloš Obilić”, priča istoričar Dejan Ristić.

Neko bi se zapitao šta bi nam od nasleđa ostalo ako bismo iz naših epskih poduhvata oduzeli mitove. A naš sagovornik odgovara, to su istorijske činjenice kao uzor rodoljuba i junaštva na koje bi bi svi trebalo da smo ponosni.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More