Vladika Ignatije se sam povlači?

Foto: PrintScreen/YouTube/TV Hram
581

Na sednici Nastavno-naučnog veća koji bi danas trebalo da se održi na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu razmatraće slučaj dekana ove visokoškolske ustanove episkopa braničevskog Ignatija (Midića).

Sveti arhijerejski sinod SPC 22. oktobra zatražio je od Nastavno-naučnog veća da pokrene postupak razrešenja dekana kog, prema dokumentu koji je „procureo“ u javnost, tereti za nesprovođenje sinodskih odluka o smeni dvojice predavača Bogoslovskog fakulteta – redovnog profesora episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, kršenje Statuta fakulteta, Ustava SPC i „obmanu“ crkvene vlade, piše Danas.

Kako Danas nezvanično saznaje, na dnevnom redu naći će se mišljenje Odbora za statutarna pitanja UB koji je ocenio da je uticaj Sinoda na status zaposlenih na PBF u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta“.

Na Bogoslovskom fakultetu očekuju da će na Veću prisustvovati i članovi „crkvene vlade“, čija je sednica, kako naš list nezvanično saznaje, takođe zakazana za danas. Danasovi izvori spekulišu da bi na sednicu, po pozivu, trebalo da dođe i episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), počasni profesor PBF i njegov nekadašnji dekan. On se više puta pismima obraćao patrijarhu Irineju, kao predsedavajućem Sinoda, tražeći povlačenje sporne odluke o smenama.

Pred današnje Veće u opticaju je bilo više mogućih scenarija. Najviše je pominjana mogućnost da se vladika Ignatije sam povuče sa mesta dekana, zbog navodnih pretnji iz Sinoda da će kazniti sve koji bi ga podržali na eventualnom glasanju o sinodskom zahtevu. Ukoliko bi se odluka Sinoda stavila na glasanje, u crkvenim izvorima tvrde da je teško proceniti kakav bi bio rezultat, pogotovo imajući u vidu jučerašnje oglašavanje UB i stav pojedinih mlađih profesora PBF, koji ne žele da dođu u situaciju u kojoj su sada dekan i njihove kolege, čije se uklanjanje traži.

Crkveni krugovi bliski Sinodu tvrde da je bilo kakav obrt na Nastavno-naučnom veću koji bi spasao dekana nemoguć, mada je više međunarodnih i domaćih apela iz akademskih krugova upućeno na adresu „crkvene vlade“. Na PBF se spekuliše da Sinod već ima kandidate za novog dekana, među kojima je favorit, navodno, redovni profesor protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović.

U crkvenim izvorima spekuliše se da je predsednik Saveta PBF mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), duhovno čedo i desna ruka člana Sinoda i portparola SPC episkopa bačkog Irineja (Bulovića), poslednjih nedelja „ubeđivao“ pojedine profesore u ispravnost sinodskih odluka o smenama. Od izbijanja slučaja vladike Maksima više predavača na ovom fakultetu napredovalo je u crkvenim činovima. Pri tome treba imati u vidu da rad nastavnog osoblja na Bogoslovskom fakultetu zavisi i od blagoslova njihovih nadležnih episkopa. Pojedini crkveni sajtovi bliski vladici bačkom, koji zagovaraju „seču“ na najvišoj obrazovnoj ustanovi SPC, nedavno su izveštavali i o navodnim podelama u Nastavno-naučnom veću PBF po eparhijskoj pripadnosti, upravo kad je reč o smeni vladike Maksima i Marka Vilotića.

Sinod sada zatraži i smenu dekana PBF zato što je stavio van snage svoje ranije odluke o razrešenju i prestanku radnog odnosa vladike Maksima da bi mu odobrio dve akademske godine neplaćenog odsustva zbog stručnog usavršavanja. Docent Marko Vilotić, sekretar episkopa diselforfsko-nemačkog Grigorija (Durića), od prošle godine nalazi se na dvogodišnjem neplaćenom odsustvu. Crkvena vlada zamera dekanu i što se na spisku nastavnog osoblja PBF nalazi docent Aleksandar Đakovac, kao prodekan za nastavu, zato što Sinod 2018. navodno nije odobrio njegov izbor.

Vladika Ignatije stupio je na dužnost dekana 1. oktobra 2018. i ima trogodišnji mandat. Statutom PBF je predviđeno da „postupak za razrešenje dekana može da pokrene Veće, većinom glasova ukupnog broja članova“. Na predlog Veća odluku o razrešenju dekana donosi Savet, tajnim glasanjem, većinom glasova ukupnog broja članova. Savet ima 27 članova od kojih je, prema podacima sa sajta PBF, sedam još neimenovanih predstavnika Vlade Srbije. U slučaju razrešenja dekana, Savet na istoj sednici imenuje vršioca dužnosti dekana iz reda prodekana, kog predlaže predsednik Saveta, trenutno mitropolit Porfirije, i pokreće postupak za izbor novog dekana. Ako se bude poštovao Statut PBF, eventualni v.d. dekana birao bi se između profesora Bogoljuba Šijakovića, bivšeg ministra vera SRJ i Srbije i docenata Zlatka Matića i Aleksandra Đakovca, čije imenovanje Sinod sada dovodi u pitanje. Vršilac dužnosti dekana ima ista ovlašćenja kao i dekan.

Rektor i dva Irineja

Kako Danas nezvanično saznaje, u ime Sinoda dvojica Irineja – patrijarh i vladika bački, prošlog ponedeljka primili su u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu rektora UB Ivanku Popović. Oni su joj, navodno, objasnili da Univerzitet treba da se drži državnih zakona, a da je PBF nešto drugo i da je za njega nadležan Sinod, saznaje Danas iz više crkvenih izvora. Ivanka Popović nije želela da komentariše razgovor u Patrijaršiji, samo je kratko najavila za naš list da će se povodom smena na PBF i njegovog specifičnog statusa u okviru UB oglasiti stručna tela Univerziteta.

Smena i saslušanje

„Zbog potreba Crkve“ patrijarh Irinej nedavno je smenio urednika TV Hram protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, koji je ostao samo na dužnosti upravnika Patrijaršijskog upravnog odbora. Iako nema zvaničnog obrazloženja za ovu smenu, u crkvenim krugovima spekuliše se da je pojedinim sinodalcima, iako je reč o TV Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke za koju je nadležan samo patrijarh, zasmetalo u programu „previše“ vladika koje se ne slažu sa kosovskom politikom aktuelne naprednjačke vlasti, pa čak i vladike Ignatija, čiji je intervju objavljen u januaru. Uređivanje TV Hrama, kako se spekuliše u crkvenim izvorima, preuzeli su vikar patrijarhov episkop remezijanski Stefan (Šarić), duhovnik Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Srbije i folk pevačice Svetlane Ražnatović, sveštenik Vladimir Vukašinović i Mira Lović Močev. Isti izvori nezvanično tvrde i da je sveštenik Vukašin Milićević posle nedavnog gostovanja u „Utisku nedelje“ morao da, po navodnom patrijarhovom zahtevu, piše izjavu po čijem je blagoslovu gostovao na televiziji.

Izvor Danas/Jelena Tasić
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More