Dobar glas daleko se čuje: Na listi najcitiranijih naučnika u svetu trojica iz Niša

231

Istraživači sa Univerziteta Stanford objavili su nedavno listu najcitiranijih naučnika u svetu, a među njima su trojica iz Niša – prof. dr Goran Bjelaković sa Medicinskog fakulteta, prof. dr Slaviša Trajković sa Građevinsko-arhitektonskog i prof. dr Vlada Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koji je od prošle godine i dopisni član SANU, pišu Novosti.

Da bi sveli spisak na 100.000 imena, istraživači su morali da obrade radove blizu sedam miliona naučnika.

“Istraživači žele da uvedu jedinstvenu metodologiju za ocenjivanje svojih kolega, odnosno da se spreči veštačko podizanje ukupnog broja citata, autocitata i međusobno citiranje povezanih saradnika i kolega”, pojašanjava nam profesor Trajković.

Profesor Veljković navodi da nije isto baviti se istraživanjima u Srbiji ili u Pensilvaniji.

Youtube printscreene JUGpress

Godišnje napišem od osam do 10 radova za međunarodne časopise iz oblasti hemijskog inženjerstva. Ali, bez saradnje sa Tehničko-metalurškim fakultetom iz Beograda i Institutom, teško da bismo mogli da se ozbiljnije bavimo naukom”, iskren je Veljković.

Profesor Medicinskog fakulteta Goran Bjelaković je, zahvaljujući istraživanjima tokom boravka u Danskoj, jedan od najcitiranijih profesora mlađe generacije iz oblasti interne medicine.

Yutube printscreen LajkujZdravlje

“Biće mi drago ako istraživači u Srbiji budu nagrađeni prema zasluzi”, kaže Bjelaković.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More