Amerika pritiska patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija?

Sem Braunbek u misiji disciplinovanja Patrijaršije SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske

Foto: SPC
491

Ambasador Sjedinjenih američkih država za verske slobode Sem Braunbek trebalo bi u petak 15. novembra da se u Podgorici sastane sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem, povodom stanja pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i u vezi ukrajinskog crkvenog pitanja, nezvanično saznajemo u vrhu SPC.

Braunbek je 11. novemra u Beogradu, zajedno s Entonijem Godfri američkim ambasadorom u Srbiji, već imao sastanak sa patrijarhom Irinejom Gavrilovićem tokom kojeg je, prema rečima našeg izvora iz vrha Srpske pravoslavne crkve, bilo taklođe reči o međupravoslavnom razdoru i stavu SPC po pitanju ukrajinske crkvene samostalnosti, a pomenut je takođe srpski crkveni raskol u Makedoniji i stanje crkve u Crnoj Gori.

Patrijarh srpski Irinej primio ambasadora SAD za verske slobode (FOTO)

Patrijarhovi američki sagovornici ukazivali na to da su Grčka pravoslavna crkva i Aleksandrijska patrijaršija ipak podržali carigradskog patrijarha u vezi Ukrajine. Naglašavao je da su ljudska prava i verske slobode univerzalne i da Vašington podržava carigradski potez davanja autokefalije Ukrajini. Srpski patrijarh je, s druge strane, naročito isticao velike probleme sa kojima se suočava srpski narod i SPC na Kosovu i Metohiji.

Foto: SPC

Tokom sastanka bilo je reči i o položaju SPC u Crnoj Gori i sagovornik iz SAD ocenio je da je međusobni odnos unutar pravoslavne većine “specifičan”. Govorio je, po rečima našeg izvora u vrhu SPC, da će Amerika uvažiti svaki sporazum koji se u Podgorici načini između države i Mitropolije crnogorsko-primorske, uključujući i pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori. Braunbek je takođe rekao ako dogovor ne bude postignut da treba ispoštovati državne institucije, te da će o tome 15. novembra u Podgorici opširnije razgovarati sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem, drugim verskim vođama i državnicima.

S obziram na to da se u petak 15. novembra navršava 10 godina od smrti omiljenog srpskog patrijarha Pavla Stojčevića, kada će mu biti održan i pomen, moguće je da termin susreta Radovića i Braunbeka bude izmenjen, nezvanično saznajemo u vrhu SPC.

Braunbek je srpskom patrijarhu Irineju isticao dobru saradnju američke diplomatije sa Carigradskom patrijaršijom i naglašavao da je carigradski partijarh Vartolomej oplemenio i intentivirao dobre odnose pravoslavnih na međunarodnom nivou.

Ukrajina jabuka pravoslavnog razdora

Američki ambasador za verske slobode Sem Braunbek došao je, da podsetimo, u posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nakon što je nedavno propao pokušaj, na sastanku u Beogradu, Carigradske patrijaršije da “slomi” srpsku crkvu kako bi SPC priznala ukrajinsku autekefaliju.

Sem Braunbek je, podsećaju srpski teolozi, bio carigradski lobista koji je zajedno s grčkim državnim strukturama letos uspeo da “slomi” Grčku pravoslavnu crkvu i ona prizna ukrajinsku crkvenu samostalnost iako se prethodno tome opirala i poručivala da želi da ima ravnotežu u odnosima sa Carigradskom patrijaršijom i Ruskom pravoslavnom crkvom , te zagovarala sazivanje Svepravoslavnog sabora u vezi sa ukrajinskim crkvenim pitanjem.

Međutim, u zvaničnoj Atini se položaj Grčke pravoslavne crkve znatno razlikuje od odnosa Srpske pravoslavne crkve sa državom Srbijom. Pre svega, Grčka crkva je zvanična državna crkva, svi grčki sveštenoslužitelji primaju platu kao državni činovnici, te država ima i veliki upliv u crkvena pitanja.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More