Tamara Rađenović u Karnegi holu, crnogorska pevačica oduševila Njujorčane (FOTO)

Foto: PixaBay
316

Tamara Rađenović, sopran iz Crne Gore, nastupila je u pratnji pijaniste Đorđa Nešića, u njujorškom Karnegi holu. Mladoj umetnici je to bio drugi nastup u svetski poznatoj koncertnoj dvorani.

“Jako sam srećna, jako sam zadovoljna. Bilo je veoma lepo i dala sam sve od sebe. Sa sobom sam imala divnog umetnika, pijanistu Đorđa Nešića, koji mi je bio velika podrška tokom ovog nastupa”, rekla je Glasu Amerike, odmah posle subotnjeg nastupa, ova mlada zvezda u usponu, piše Glas Amerike.

Foto: Tamara Rađenović u Karnegi holu/PrintScreen/YouTube/Otvoreni studio

Ljubiteljima opere u koncertnoj sali Vejl Tamara Rađenović predstavila se programom “Le Rose del Mediteraneo”, koji je proteklog leta izvela i u Crnoj Gori. Na repertoaru su bile arije iz opusa Vivaldija, Mocarta, Belinija, Pučinija, kao i kompozicije španskih umetnika – što je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

Talentovana crnogorska operska umetnica vratila se u Karnegi hol posle prošlogodišnjeg uspešnog nastupa, prvog pred njujorškom publikom.

“Mislim da sam prošle godine imala veću tremu, bila sam nervoznija, moram da priznam. Mislim da je ove godine bilo kao da sam kod kuće. Mnogo sam više uživala, možda bih tako rekla”, kaže dvadesetčetvorogodišnja Crnogorka koja je diplomirala na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, gdje živi i radi. Iako mlada, već dugo se bavi muzikom.

Foto: Tamara Rađenović u Karnegi holu/PrintScreen/YouTube/Otvoreni studio

“Ja sam od šeste godine počela da sviram klavir. I onda sam sa 15 godina pošla na jedan koncert, slušala delove iz opera Karmen, Bizea, i uvek sam maštala da ću biti Karmen. A Karmen je mezzo sopran, a ja sam sopran i od tada se bavim pevanjem. Znači devet godina”, priča Tamara za Glas Amerike.

Tokom dosadašnje, izuzetno uspešne karijere, Tamara Rađenović održala je koncerte širom Evrope, a svoje početke vezuje za opersku divu Monserat Kabalje, koja ju je izabrala da peva na koncertima u Španiji.

“Sa 19 godina sam imala priliku da počnem da radim sa takvom divom. I to mi je dalo veliki podstrek I samopouzdanje i želju da nastavim da se bavim operskim pevanjem. Nažalost ona nije više sa nama, ali je uvek u mom srcu i mislima”, kaže ova mlada umetnica.

A nastup sa pijanistom, korepetitorom i profesorom Đorđem Nešićem, koji gotovo 30 godina živi i radi u Sjedinenjim Državama, nije prvi. Đorđe je bio klavirska pratnja i na Tamarinom ovogodišnjem koncertu na Kotorartu, umetničkom festivalu u crnogorskom gradu Kotoru.

Foto: Tamara Rađenović u Karnegi holu/PrintScreen/YouTube/Otvoreni studio

“Tamara je bila jedan od studenata na mom master klasu koji držim svake godine na Kolarcu. Tada smo lepo sarađivali i tada je doneta odluka da potražimo neke druge prilike za saradnju. Tako se desio Kotor i sada Karnegi hol, planiramo još jedan koncert na Kolarcu sledeće godine. Nadam se dugogodišnjoj uspešnoj saradnji”, navodi Nešić.

Tokom nastupa u Karnegi holu izveo je i dve solo kompozicije, Šopena i Debisija, gde je do sada sarađivao sa velikim brojem pevača. Kaže da taj, svetski poznat umetnički centar, smatra svojom drugom kućom.

“Jako volim što lebdim između raznih mesta, između Amerike i Evrope, i Beograda gde takođe imam jako lepu saradnju sa Kolarcem i drugim mestima gde često nastupam. Tako da kažem da je svet moja teritorija”.

U nastupu je uživala mnogobrojna publika među kojom je bio i veliki broj imigranata sa Balkana.

„Koncert mi se jako svideo, devojka je veoma muzikalna i ima jako lep glas. Repretorar je bio jako lep i ja sam jako uživala u koncertu“, kaže Branka Dragašević iz Crne Gore, koja u Americi živi već dvadeset godina.

Uživala sam mnogo, predivno peva”, utisak je Katarine Mrvaljević koja je takođe poreklom iz Crne Gore. Anđeoski glas i anđeoski izgleda“, njena je impresija o mladoj umetnici Tamari Rađenović.

„Bilo je predivno. Ovo je prvi put da je slušamo i njen glas je izvanredan“, utisci su bračnog para Ančevski, poreklom iz Makedonije koji žive u Nju Džerziju. „Videlo se po atmosferi da je svako uživao u koncertu. Ima prelep glas“, rekli su Glasu Amerike.

Tamara Rađenović će posle Amerike održati koncert u Italiji početkom decembra, a nastupaće u Londonu i u Španiji. Očekuje i da će se naredne godine vratiti u Njujork.

Izvor Glas Amerike
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More