Spomenik Srbima u Ohaju, u hramu Svetog Dimitrija odali počast svim nevinim žrtvama (FOTO)

431

U danima kada je hram Svetog Dimitrija u Ohaju obeležavao krsnu slavu, u gradu Akronu u toj američkoj državi osvanuo je spomenik Srbima. Taj spomenik posvećen je svima srpskog porekla koji su nevino stradali i čija grobna mesta se do danas ne znaju.

Ipak, spomenik svedoči o davnim vremenima, kada su pre čitavog veka Srbi koji su i tada živeli u američkoj državi Ohajo odlučili da krenu u pomoć svojoj ratom zahvaćenoj zemlji. Priča o njima je priča o hraborsti i stradanju, jer mnogi od njih nisu ni uspeli da stignu do svog cilja, već su skonačli u plavim dubinama, piše Blic.

Ipak, krenimo redom.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Hram Svetog Dimitrija u Akronu i ove godine proslavio je slavu, koja je okupila brojne srpske porodice koji žive u Ohaju.

Sveštenici, deca sa buketima cveća i brojni vernici, zajedno sa episkopom istočnoameričkim Irinejem obeležili su slavu i pričestili se, a on da je u porti hrama, prisustvovali osveštavanju novog spomenika. Spomenik je, kako su naveli, posvećen svim “Srbima, nevino stradalima za čija se grobna mesta ne zna i za sve one za koje nema ko da se pomoli i zapali sveće”.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Otac Dragan Goronjić govorio je o podvizima i žrtvama srpskog naroda, u toku ratova, pa i onih Srba koji su, kako je rekao, pre 100 godina došli u Akron, a u teška vremena za Srbe odlučili da brodovima krenu ka otadžbini i priteknu u pomoć srpskom narodu.

Foto: Eparhija istočnoamerička

“Međutim mnogi od njih nikada nisu stigli do Srbije jer su im brodovi potopljeni, a tela nestala. Crkva ih nije zaboravila”, napomenuo je otac Dragan i dodao da o tome svedoči i podizanje spomenika u Akronu upravo “u čast upravo ovih hrabrih ljudi, čija se imena ne znaju”.

U toku svog govora otac Dragan je čitao i tekstove i odlomke koji su svedoci stradanja našeg naroda kroz istoriju.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Inače, po tradiciji, obeležavanje slave hrama svake godine ima svoje kumove, a reč je o Srbima iz loklane zajednice. Oni, zajedno sa drugim vernicima, po tradiciji, serviraju bogatu i svečanu trpezu, a ovogodišnji kumovi bili su Goran i Vanja Zorić.

Isto dana izabrani su i kumovi za narednu godinu, a za to su se prijavili Slobodan i Slađana Marinković.

Tokom obeležavanja slace, vladika Irinej je odlikovao zaslužene pojedince: Geraldin Ostić, Majkla Ostića, Milorada Jovića, Miodraga Stankovića, dok je Mario Jokić, koji je izradio spomenik, dobio zahvalnicu crkvene opštine.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Vladika Irinej zahvalio se vernicima što pomažu život crkvene zajednice. On je pozvao sve vernike ove parohije da i dalje pomažu svom svešteniku na izgrađivanju ove zajednice, kako bi sa ponosom svi mogli reći da su deca Svetoga Save, koji je našoj Crkvi darovao najveći dar – autokefalnost, koju ove godine slavimo po 800 put.

U sklopu proslave hramovne slave odgledan je i film Tihi kutak Hristov (o Svetom Mardariju) režisera Radisava Jevrića a u produkciji manastira Ostrog.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More