Patrijarh Irinej osveštaće crkvu u rodnom mestu patrijarha Pavla u Kućancima, prisustvovaće 12 vladika kao i mnogi drugi crkveni velikodostojnici (VIDEO)

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u selu Kućanci u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a koja datira iz sredine 18 veka, obnovljena je iz temelja

Foto: wikipedia
348

Poglavar SPC Irinej osveštaće sutra u Slavoniji u Kućancima – rodnom selu omiljenog u narodu patrijarha Pavla obnovljenu Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla.

Osim patrijarha Irineja, ovoj svečanosti prisustvuje i 12 vladika, među kojima je i vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u selu Kućanci u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a koja datira iz sredine 18 veka, obnovljena je iz temelja, nakon što je u potpunosti uništena u poslednjem ratu, rekao je za Tanjug otac Ðorđe Teodorović iz Eparije pakračko-slavonske.

 

Obnova crkve počela je u avgustu 2010. a plan je, kako navode u SPC da se u patrijarhovom selu napravi i parohijski dom, kao i da na imanju gde je rođen bude muzej – zadužbina, te da ceo kompleks liči na Prizren, jer je patrijarh Pavle u gradu na Bistrici bio najduže – kao episkop raško-prizrenski.

Danas je i su u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla kao i u manastiru Rakovica gde je sahranjen patrijarh pavle 44. nasle dnik trona Svetog Save, održana liturgija povodom 10 godina od njegovog upokojenja.

Dvodnevnim skupovima u episkopiji pakračko-slavonskoj kojim se obeležava 800 godina autokefalnosti SPC i 270 godina Hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More