Nisu ni rijaliti zvezde, ni jutjuberi, oni su “Mladi heroji Srbije”! (FOTO)

Foto: PixaBay
294

Oni nisu ni rijaliti zvezde, ni jutjuberi i do uspeha nisu došli ni preko noći, ni veoma lako, već su se teškim i napornim radom borili i izborili. Zato su istinski heroji Srbije i to mladi heroji, koji su u petak i zvanično poneli titulu “Mladi heroji Srbije”.

Dejana Bačko, svetska prvakinja u paratekvondu, Jelena Ivančić, učenica Matematičke gimnazije, ona nosi titulu najbolje matematičarke u Evropi i svetu, i Vojislav Gligorovski, diplomirani inžinjer elektrotehnike i računarstva i diplomirani biolog, trenutno na doktorskim studijama u Lozani.

Foto: PrintScreen/YouTube/Jelena Ivančić

Oni su juče zvanično dobili priznanje da su “Mladi heroji Srbije”.

Dejana kaka je bio osećaj juče kada ste dobili to priznanje?

“Prelepo je bilo, ipak će mi ta nagrada uvek biti posebna i to neko priznanje i to me motiviše da idem dalje i opet kažem za mene granice ne postoje”, kaže Dijana.

Dakle svetska prvakinja u paratekvondu?

“Da, od ove godine u februaru mesecu i nedavno sam se vratila sa evropskog prvenstva gde sam osvojila drugo mesto i ta medalja mi više znači jer sam se borila u težoj kategoriji. A ta teža kategorija se gleda po stepenu invaliditeta, npr. ja sam K41 to znači osobe koje nemaju ruke, a K43, u kojoj sam se ja borila, su osobe koje imaju ruke, ali do lakta. Tako da je biloteško ali eto izborila sam se za to drugo mesto”, priča ova hrabra devojka.

Foto: PrintScreen/TV Prva

A kada te pitaju kako se do toga stiže, šta misliš koja tvoja osobina je najzaslužnija za to?

“Treba imati veliku volju i boriti se kroz život jer ako nemate neki cilj, džabe je onda sve. Bez cilja nema ništa”, odgovara Dajana.

Koji je bio najteži trenutak u tvom životu, u tvom odrastanju? Da li je bilo nekih momenata kada si posustajala, da li pamtiš tajnajteži period?

“Jedino osnovna škola, kada su mi se deca rugala, upirala prstom. Ali opet majka je  bila tu pored mene i njena rečenica me je vodila kroz život i dan danas a to je “Digni glavu gore i idi samo napred”.

Foto: PrintScreen/TV PRVA

Vojislave ti si završio dva fakulteta i trenutno si na doktorskim studijama u Lozani. Da li je kod tebe sve išlo glatko? Kakav je bio tvoj put? Da li si imao bilo kakve dileme kada si krenuo ili si znao od starta da je to taj tvoj put koji si odabrao?

“Ja sam imao ogromne dileme zato sam i upisao dva fakulteta jer sam imao interesovanja za oba jerkod nas ne možete da kombinujete predmete sa različitih i nakon završene Matematičke gimnazije a znao sam da želim da studiram i biologiju i nisam želeo da zapostavim tu stranu matematike. Zato sam upisao elektrotehnički, praktično iz nedolučnosti”, kaže Vojislav.

Da li sada znaš?

“Sada znam zato što je to ispala odlična kombinacija zato što se cela biologija orijentiše praktično ka tim kvantitivnim deskripcijama za šta su potrebni alati iz matematike i fizike. Tako da mi odlično dođe znanje koje imam sa oba fakulteta”, priča on.

U kom trenutku si shvatio da ne postoje prepreke?

“Nije prepreka velikih ni bilo, jer sam bio potkovan odličnim znanjem iz Matematičke gimnazije i mislim da je to bilo presudno. Kada smo bili tamo nismo ni shvatali koliko je to dobra institucija i koliko imamo dobrih profesora”, kaže Vojislav.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Je l tačno 87 predmeta na fakultetu i 87 desetki?

“Jeste”, sa osmehom kaže Vojislav.

I koliko je potrebno da se radi da bi se toliko naučilo?

“Ja nisam taj tip da učim sve vreme, zato što mi to teško pada. i volim da imam dosta slobodnog vremena, ali kad je potrebno nešto da se spremi i zavisnosti od interesaovanja prema predmetima jer ima puno predmeta koji mi ne interesuju onda uložim vreme koje je potrebno”, odogvara.

Da li je bilo momenata kada si posumnjao u sebe?

“Pa vi konstantno sumnjate u sebe, to je put ka napretku, morate da budete samokritični inače sve puca. Nikad nisam mislio danešt ne mogu, ako uložim dosta vremena u to da će moći”, kaže on.

Vojislave šta su tvoji planovi? Da li planiraš da tražiš ovde posao ili negde u inostranstvu? Rekao si da želiš da se vratiš ovde.

“Ja sam trenutno na doktroskim studijama u Lozani i planiram da tu akademsku karijeru usavršavam na drugim mestima po svetu ali da se naposletku vratim u Srbiju”, priča Vojislav.

Šta je vaša poruka mladima danas u Srbiji? Od čega da ne odustaju, kako da se bore?

“Porukaje da ne odustaju i da uvek nađu ono što ih interesuje ikada t nađu da “guraju” do kraja”, kaže Vojislav.

Dejana?

“Da ne odustaju od svojih snova kao što ni ja nisam odustala, jer ako mogu ja mogu i svi”, odgovara Dejana.

 

 

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More