Itaijan Luka diplomirao a tema rada je oda srpskom narodu (FOTO)

Foto: facebook/ Luca Gracco
289

Luka Krako (Luca Cracco), Italijan rođenjem, ali Srbin srcem, branio je diplomski rad u 6. novembra na fakultetu Ca Foscari u Veneciji, na odseku Antropologija, etnologija i etnolingvistika. Tema rada je “Od naroda u dijaspori do modela integracije”, a svojevrsna je oda srpskom narodu. Njegovo izlaganje ispunilo je ponosom sve prisutne, a najviše članove udruženja “Vidovdan” iz Vićence, jer je i sam član tog udruženja, piše RTS.

Komisija od sedam članova sa uživanjem je slušala njegovo izlaganje, a dobio je najvišu moguću ocenu, 110 e lode (pohvale) što je desetka na našem fakultetu i to uz pohvale.

Gepostet von Luca Cracco am Freitag, 8. November 2019

Kad je komisija saopštila rezultat i predala mu diplomu, članica udruženja Vidovdan i pesnikinja Rada Rajić Ristić, uz dozvolu komisije, iako to nije praksa, obratila se prisutnima i javno zahvalila Luki na hrabrosti, na humanoj ideji da na ovakav način hvali srpski narod, izrazi divljenje i poštovanje, pogotovu što svi znamo kako je devedestih godina demonizovan.

Alcune foto in ordine sparso di una giornata che resterà indimenticabile.

Gepostet von Luca Cracco am Freitag, 8. November 2019

Takođe, pesnikinja se zahvalila Italiji, što je primila srpski narod kad mu je bilo najteže, što je propraćeno gromkim aplauzom.

Ogrnut srpskom zastavom i sa lovorovim vencem na glavi Luka je ponosno prošetao ulicama Venecije.

Na poklon je od udruženja Vidovdan je dobio srpsku zastavu i šolju sa tekstom srpske himne.

Gepostet von Luca Cracco am Freitag, 8. November 2019

Ko nađe prijatelja-našao je blago, kaže jedna italijanska poslovica, a Luka ga je našao među srpskim narodom. Ovom prilikom Luka je otvorio srce.

“Prvi put sam čuo za Srbe u petom razredu osnovne škole, 1994. godine, kad su u moju školu došli novi učenici, brat i sestra, Miloš i Marina iz Leskovca. Sećam se da su bili uplašeni i da nisu znali italijanski jezik. Pamtim taj njihov prvi susret sa školom. Vremenom sam na fudbalu, upoznao Sašu Marjanovića i tako, malo pomalo, počeo da upoznajem Srbe.

Gepostet von Luca Cracco am Freitag, 8. November 2019

Ušao sam sa njima u neku vrstu simbioze i jako mi je prijalo njihovo društvo; kako sam rastao tako je i moja ljubav prema tom narodu rasla, čak sam imao i veliku simpatiju prema jednoj devojci. Kasnije kad sam osnovao jedan bend, moj gitarista je bio Srbin, Boris Pajić, koji je nažalost, svojom voljom nastradao. Taj veliki bol za drugom me je prvi put odveo u Srbiju, u Dobru, kod Golupca na njegov grob. Tako sam upoznao zemlju i narod sa kojim sam bio u kontaktu preko prijateljstava u Italiji”, rekao je Luka.

Lukina ljubav prema Srbiji krunisana je odlukom da diplomira na temi koja se bavi kulturom srpskog naroda, posebno Srba u Vićenci i okolini. I ispunio je to obećanje. Luka je 6. novembra briljantno odbranio diplomski rad. Prošle godine, u avgustu, obišao je Srbiju kako bi prikupio što više materijala za rad, koji obuhvata 330 stranica.

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More