“Priče iz Jugoslavije”, ovako zvuče u kompoziciji jedne Kanađanke (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
327

Emili Armor, pijanistkinja iz Kobl Hila na kanadskom ostrvu Vankuver, autorka je kompozicije inspirisane ratom u bivšoj Jugoslaviji.

Kompozicija za klavir zvana “Priče iz Jugoslavije: Refleksije na kanadske mirovne operacije” (Stories from Yugoslavia: Reflections on Canadian Peacekeeping), nastala je na osnovu iskustava veterana koji su služili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, piše Blic.

“Imala sam veliku sreću što sam čula priče ovih veterana… Njihova iskrenost, volja da podele i strpljenje dok sam radila na ovom projektu su mi otvorile oči i pomogle da razumem značajan deo kanadske istorije. Nadam se da će moj rad inspirisati ljude poput mene koji su nekad znali malo toga o ovom konfliktu da postavljaju pitanja i da se u budućnosti bave temama vezanim za veterane i mirovnu misiju”, istakla je Armor.

Kompozicija je podeljena u četiri dela, “Nema ptica u Sarajevu”, “Elegija”, “Džep” i “Epilog” (No Birds in Sarajevo, Elegy, The Pocket, Epilogue). Snimak sadrži i kratku poemu koju je napisao prijatelj kompozitorke Lukas Mekinon.

“Samo sam imala sreću što sam poznavala nekoliko veterana koji su služili preko mora i čula njihova iskustva. Diplomirala sam muziku pre nekoliko godina ali nisam komponovala tokom tog perioda. Komponovanje je za mene nova stvar”, ističe ona.

Armor je precizirala da su je inspirisali njen partner koji je služio u Hrvatskoj i prijatelji veterani. Kako ukazuje “Viktorija njuz”, Bosna i Hrvatska nisu konflikti o kojima svi pričaju, ali su mirovnjaci koji su išli na Balkan obeleženi tim iskustvom.

“Možda me je to zato dotaklo. Ti veteran koji su išli tamo videli su gomilu užasnih stvari. Pretrpeli su posttraumatski stresni poremećaj. Nisam odrasla učeći o Kanađinima u Bosni i Hrvatskoj i nisam znala koliko je to značajno za ljude koji tamo žive i veterane koji su bili tamo. Poenta je u tome da ljudi čuju za ovo i pitaju o tome, pitaju veterane ako ih poznaju… To je bilo značajno vreme”, zaključila je Armor.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More