Oliverov posao će biti da bude blizak za Srbijom, ove prepreke stoje na tom putu

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
172

Od 1. decembra EU proširenjem će se baviti Oliver Varhejlji, mađarski predstavnik u EU. Ali, ko je čovek koji će morati da bude blizak i sa Srbijom?

Podsetimo, Varhelji je konačno dobio zeleno svetlo Evropskog parlamenta, nakon što je poslanicima morao da dostavi odgovore na dodatna pitanja, budući da nije zadovoljio u prvom krugu saslušanja. Njega je podržao Spoljnopolitički odbor EP, tako da se očekuje da kompletna nova Evropska komisija stupi na dužnost 1. decembra.

Nasledniku Johanesa Hana koji je do sada obavljao tu funckuju, predstoji težak periodu u kome je sama EU “podeljena” kada je reč o unutrašnjoj reformi i proširenju, i suočena sa pitanjima da li taj proces treba da ide odvojeno ili paralelno, kako će on izgledati, piše beogrdski list “Blic” i navodi da bi Srbiji moglo da ide na ruku to što je budući komesar Mađar, čija se zemlja snažno zalaže za proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More