Špijuni iz Rusije vrbuju po Srbiji? Vojnobezbednosna agencija ispituje slučaj (VIDEO)

Foto: Pixabay
251

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog Vojnobezbednosnoj agenciji da istraži moguću špijunsku aferu, u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

“Razgovarala sam s predsednikom Aleksandrom Vučićem, on je dao nalog VOJNOBEZBEDNOSNOJ agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas”, rekla je Brnabić za Blic.

Istakla je i da je Vučić u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije sazvao sastanak, na kojem će obavestiti o rezultatima istrage i dodala da očekuje sve informacije tokom dana.

Jutros je iz Predsedništva za sutra najavljen sastanak predsednika Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan- Harčenkom, ali nije poznato da li taj susret ima veze sa ovim slučajem i na čijiu inicijativu dolazi do njega.

Ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji, otkriva nedavno objavljeni snimak primopredaje novca.

Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, njegova autentičnost potvrđena je za “Blic”, a potvrdio ga je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu. Prema saznanjima “Blica”, na snimku sa ruskim obaveštajcem je srpski zvaničnik sa činom oficira. Video su preneli brojni mediji u Srbiji i regionu, među kojima je i portal Radija “Slobodna Evropa” (RSE), koji je preneo i mišljenje eksperata da je snimak autentičan.

Šta je na snimku?

Na video-snimku vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu u Zemunu. Jednom od njih lice je blurovano kako bi mu se zaštitio identitet i za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik “agent, oficir”; drugi je Georgij Kleban, potpukovnik ruske vojske koji je (kako je za RSE potvrđeno u ministarstvu spoljnih poslova) bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. Snimak počinje kadrom u kojem nepoznati muškarac, “srpski oficir”, sa crvenom plastičnom kesom u ruci, odlazi do svog automobila koji se (navodi se u analizi RSE) nalazi na parkingu nedaleko od Zemunskog keja.

Nešto kasnije, snimak prikazuje susret tog muškarca i Klebana u blizini istog parkinga. Kleban u ruci nosi belu kesu. Potom dvojica aktera snimka odlaze u obližnji pab, gde su snimljeni kako piju pivo. Zatim ih snimak prikazuje ponovo na ulici gde se vidi kako Kleban predaje “srpskom oficiru” belu kesu koju je nosio. U sledećem kadru, njih dvojica odlaze do kola „srpskog oficira“ iz kojih on vadi crvenu kesu sa nepoznatim sadržajem i predaje je Klebanu. Grle se, pozdravljaju i rastaju. Snimak potom prikazuje kadrove iz automobila “srpskog oficira” gde se vidi kako ovaj otvara kesu, iz nje izvlači flašu (čini se alkoholnog) pića, a potom i kovertu iz koje vadi svežanj novčanica koji na brzinu prebrojava.

Nakon popijenog pića u pivnici, Rus predaje našem oficiru belu kesu sa novcem
Foto: printscreen/youtube

Interpretacija

Hristo Grozev, novinar portala “Bellingcat”, objavio je na društvenim mrežama da je u pitanju Georgij Kleban, kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”. “Bellingcat” je, inače, renomirana mreža novinara istraživača koji se – najšire gledano – bave proverom autentičnosti fotografija i video-snimaka objavljenih na internetu. Grozev, istovremeno, navodi da je Kleban pripadnik GRU. On, najpre, tvrdi da adresa na kojoj Kleban prijavljen adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što, konstatuje, ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik tajne službe. Ipak, Klebanova supruga, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice “Specnaz” (skraćeno od “Spetsialnoye nazhacheniye”, u prevodu “specijalne namene“), koja se dovodi u vezu upravo sa GRU.

– Čini se da – uprkos opštem uverenju – neki ljudi u srpskoj obaveštajnoj i policijskoj zajednici nisu presrećni aktivnostima GRU u Srbiji. Ovaj snimak agenta GRU koji navodno podmićuje neimenovanog srpskog zvaničnika procurila je juče u medije – navodi Grozev. Istu interpretaciju ponudila je i osoba koja je snimak okačila na Jutjub.

Srbin predaje Rusu crvenu kesu sa nepoznatim sadržajem
Foto: printscreen/youtube

„Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je video-zapis pripadnika glavne obaveštajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu. Ovo je ono što Rusi rade nama, našim ‘prijateljima‘”, stoji u opisu video-snimka na Jutjubu. Kako što smo naveli, “Blic” je uspeo da dobije potvrdu autentičnosti snimka, ali ne i njegove “interpretacije”. Takođe, nismo dobili ni informaciju ko je blurovani muškarac sa snimka.

Fakta

RSE je, s druge strane, dobio potvrdu da je Kleban zaista bio na službovanju u Srbiji. Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za ovaj medij, on je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. Kleban se tako, kako je objašnjeno u MSP, ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji dostupnoj na sajtu Ministarstva koja je poslednji put ažurirana 15. novembra 2019. Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vesti od 23. oktobra 2017, kada je, kako je navedeno, kao predstavnik izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije.

Za špijunažu do 15 godina robije

Identitet “srpskog oficira”, kao što smo već naveli, nije poznat. Takođe, nije poznato ni šta je sadržaj crvene kese koju je, kako se čini, predao ruskom obaveštajcu u zamenu za sadržaj bele kese, odnosno određenu količinu novca.

Ako bi se istragom utvrdilo da su u pitanju dokumenta zaštićena nekim stepenom tajnosti, kazna za ovo delo je i do 15 godina robije. Dužina robije varira od posledica koje su nastupile po zemlju, pa se u 5. stavu člana 315 naglašava da ako su te posledice teške, kazna ne sme biti niža od 10 godina robije.

Izvor Blic, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More