Dr Slobodan Ćuk: Pet decenja uspešnih naučnih istraživanja

Naučnici iz Srbije koji su osvojili SAD (1)

Privatna arhiva
1,947

Dr Slobodan Ćuk iz Kalifornije, dr  Gordana Vunjak Novaković iz Njujorka i dr Nenad Bursać iz Severne Karoline svetski su priznati istraživači saepohalim naučnim otkrićima, ali su u Srbiji uglavnom u dubokoj senci nezainteresovanosti javnosti, baš kao i i mnogi drugi srpski naučnici, inovatori  i čuveni profesori na prestižnim svetskim univerzitetima. Naš serijal o naučnicima iz Srbije koji su osvojili SAD, upravo počinjemo predstavljanjem troje izuzetnih doktora nauka. Njihova istraživanja kreiraju budućnost!

Teslinim putem 

Poštovanje za dr Slobodana Ćuka, koji ove godine obeležava 50 godina svog istraživanja u energetskoj elektronici (Power Electronics), izuzetno je veliko u naučnim krugovima Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Japana. Ono što je za svoje vreme u istraživačkoj sferi električne energije i elektrotehnike Americi i celom svetu značio Nikola Tesla, to je, po ocenama  tamošnjih naučnika, danas dr Slobodan Ćuk,  univerzitetski profesor, istraživač  i naučnik, vlasnik kompanije “Tesla Co” u Irvinu,  kalifornijskoj Silikonskoj dolini.

-Nekako se pogodilo da je ova jubilarna godina rezultirala  pronalascima koji daleko prevazilaze sve što sam dosad postigao. Nadam se da će me zdravlje poslužiti da  u skoroj budućnosti u potpunosti  realizujem te nove izume – kaže za portal “Naši u svetu” dr Slobodan Ćuk (71).

Ovaj rođeni Beograđanin Elektrotehnički fakultet u Beogradu upisao je 1966. i dve godine kasnije, kao student, zaplovio u naučno-istraživačke vode, u tadašnjem novom odeljenju za nuklearne nauke. Diplomirao je 1970. godine da bi se potom otisnuo u Ameriku na postdiplomske studije.

Tako sam 29. februara 1972. te prestupne godine, ušao u avion za San Francisco. Sponzor mi je bila  američka svemirska agencija NASA -seća se prof. Dr Slobodan Ćuk.

dr Ćuk sa ćerkama

U Americi je magistrirao, doktorirao i ostao.

-Ostao sam, mada se tih godina u ondašnjoj Jugoslaviji živelo dobro, a u standardu se nije primećivala razlika u odnosu na SAD, da bi se, kako su godine odmicale, razlika povećavala u korist Amerike – priča naš sagovornik.

Laureat je brojnih američkih i međunarodnih nagrada, ali uvek ističe da su mu  životna nagrada njegova deca.

– Sve moje pronalaske prevazilaze jedino moje tri najveće nagrade, koje zovem moje “Noble” nagrade: tri zlatne ćerke –ističe naš sagovornik.

Slobodan Ćuk je fasciniran delom Nikole Tesle, kako kaže, svog Srbina Ličanina, čija naučna dostignuća decenijama pomno proučava:
– Teslini patenti su fundamentalni u svojoj osnovi. To su neprevaziđeni pronalasci u čitavom svetu i izumi za sva vremena –  naglašava dr Ćuk.

Ćuk konvertori  

Odavno su u žiži interesovanja mnogih naučnika i industrijalaca Ćukovi dosadašnji realizovani izumi, posebno oni u oblasti elektronike, poznatiji kao “ćuk konvertori” i “Tesla konvertori”, ali i više od stotinu  objavljenih naučnih radova, kao i  nekoliko kapitalnih stručnih knjiga.

-Jedan od proizvoda, za mene kao naučnika i čoveka veoma bitan, namenjen je spasavanju ljudskog života. Radi se o defribilatoru, uređaju za aktiviranje rada srca u trenutku kad ono stane – ističe profesor Ćuk, za portal Naši usvetu.

I raketa “arijana”, prva koja je proizvedena u Evropi, u engleskoj kompaniji “Gec Markoni”, imala je njegov “ćuk konvertor”. Ovaj pretvarač struje koristi se takođe u “Fordovoj” automobilskoj industriji za halogena svetla, a među 28 firmi u različitim delovima sveta koje su licencirale njegove patente su “Boing”, “Motorola”, “Hjulet-Pakard”… Ćukovi izumi koriste se u vasionskim brodovima i svemirskim stanicama, automobilskoj, avio i vojnoj industriji, medicinskoj elektronici…

Za izum pulsnog pretvarača, poznatijeg kao “ćuk konvertor”, dobio je odavno prestižnu američku nagradu “IR-100”, dok je za svoja naučna dostignuća, pored ostalog,postao i laureat medalje Frenklinovog instituta, a u Beogradu je odlikovan medaljom “Nikola Tesla”. 

Sutra: dr Bursać: Čovek koji je izumeo veštački mišić 

R. LONČAR  

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More