Tvorac čuvenih dečaka Mirka i Slavka preminuo na današnji dan

Foto/Printscreen/You Tube
557

Na današnji dan, 6. decembra 1996. godine u Beogradu je umro strip crtač Desimir Žižović Buin.

Rođen je u selu Gornji Branetići 1920. godine, i tu je završio četiri razreda osnovne škole, a s obzirom da je bio i talentovan za umetnost, sam je učio da crta, slika, vaja i bavi se drugim zanatima.

Tokom Drugog svetskog rata je pristupio Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, ali ih je pred kraj rata napustio i prijavio se u Umetničku zadrugu u Beogradu, koju je vodio Đorđe Andrejević Kun.

Ovaj ga je, saznavši za njegovu prošlost, poslao na Sremski front gde je trebalo da bude ubijen.

Ipak, Buin je preživeo to stradanje i nakon rata se, posle nekoliko godina provedenih u Banatskom Plandištu, vratio u Gornji Milanovac i počeo da radi kao dizajner u Tipoplastici, a ono po čemu je do danas ostao poznat prvi put se pojavilo 1958. godine u Dečjim novinama.

Bio je to strip o Mirku i Slavku. Iako je on i pre toga radio stripove o Marku Kraljeviću, Hajduk Stanku i druge, strip o dvojici dečaka kurira koji se bore protiv Nemaca postao je najčitaniji jugoslovenski strip u istoriji, sa tiražima većim od 150.000. Izlazio je sve do kraja sedamdesetih godina, preveden je na mnoge jezike, a po njemu je snimljen čak i igrani film.

Desimir Žižović Buin se pored slikarstva bavio i obradom kamena, pa je uradio više spomen-ploča, spomen-česmi, krajputaša, kao i čuvenu etiketu za prepečenicu Takovo.

Sahranjen je u svom rodnom selu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1833. godine rođen je pravnik, lekar i pesnik Jovan Jovanović Zmaj;
1878. godine rođen je novinar i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke Radovan Dragović;
1890. godine rođen je botaničar, književnik, profesor Univerziteta u Beogradu i akademik Stevan Jakovljević;
1890. godine rođen je hemičar Aleksandar M. Leko;
1896. godine osnovan je Pedagoški muzej u Beogradu;
1933. godine rođena je novinarka i urednica Programa za decu i mlade TV Beograd Donka Špiček;
1972. godine poginuo je glumac Aleksandar Gavrić.

Izvor srpskilegat.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More