SRPSKI INOVATORI NA PROJEKTU EU: Digitalne inovacije za osobe s posebnim potrebama

Foto: Coprix Media
469

Šest muzeja, četiri tehnološke kompanije i dva univerziteta okupili su se u ambicioznom međunarodnom istraživačkom projektu koji finansira EU sa ciljem da umetnost postane dostupna svima. Jedna od tehnoloških kompanija na projektu je i COPRIX media iz Srbije koja se bavi razvojem interaktivnih i digitalnih obrazovnih rešenja namenjenih današnjoj digitalnoj generaciji učenika.

COPRIX Media je zadužena za kreiranje i izradu inovativnih igrica za pametne telefone i tablete namenjene za ljude sa posebnim potrebama.

Foto: Coprix Media

Vrhunski taktilni reljefi napravljeni pomoću najnovijih tehnika 3D modeliranja, igre za pametne telefone i tablete, aplikacije, namenjene za ljude sa posebnim potrebama, zajedno sa avatarom na jeziku znaka, su vrhunske tehnologije koje je predložio ARCHES tim. Oni su izloženi u Nacionalnom muzeju Thissen-Bornemisza, u Madridu, 7. novembra 2019. na finalnom predstavljanju projekta.

Tehnologije su dizajnirali i testirali više od 200 osoba sa invaliditetom u Španiji, Austriji i Velikoj Britaniji.

ARCHES skraćeno od Pristupačni resursi ekosistema kulturne baštine“ je uz podršku Evropske unije okupio ljude sa posebnim potrebama, tehnološke komp anije, univerzitete i muzeje. Zajedno razvijaju i testiraju tehnološka rešenja za poboljšanje pristupa kulturi.

Foto: Coprix Media

Projekt ARCHES, koji finansira Horizon 2020, koji uključuje partnere iz baštine i tehnologije širom Evrope (Austrije, UК, Spanije i Srbije).

ARCHES ima za cilj da stvori inkluzivnije kulturno okruženje za ljude sa razlikama i poteškoćama povezanim sa percepcijom, pamćenjem, spoznajom i komunikacijom kroz dubinsku analizu istraživanja i razvoj inovativnih aplikacija, funkcionalnosti i iskustava zasnovanih na ponovnoj upotrebi i preuređenju digitalnih izvora.

R.Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More