Budžet za dijasporu 10 miliona manji

717
Prema Zakonu o budžetu za 2019. godinu, o kome se ovih dana raspravlja u Skupštini Srbije, predviđeno je deset miliona manje za srpske organizacije u inostranstvu. Za tu sumu umanjena su sredstva predviđena konkursom za srpske organizacije u dijaspori i regionu, a koji svake godine raspisuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. U odnosu na 2018, budžet tog konkursa je smanjen sa 100 na 90 miliona dinara.
– Vlada Srbije je i one godine ponizila četiri miliona Srba u dijaspori i regionu. To je trend koji se nastavlja nekoliko godina unazad. I ova i prethodna vlada ništa nisu uradili za Srbe u dijaspori, nijedan zakonski akt nisu doneli, ne bi li se popravio položaj naših sunarodnika – kaže mr Ivan Kostić za “Naši u svetu”, poslanik Dveri koji je o ovoj temi govorio na sednici Skupštine Srbije.
Inače, za narednu godinu Vlada Srbije je za dijasporu i Srbe u regionu planirala da ukupno izdvoji 157.439.000 dinara. Budžet za 2018. godinu je bio 165.010.000 , a za 2017 godinu 175.645.000 dinara.
O ovom zakonu, kažu u opoziciji, nije bilo moguće raspravljati, jer su poslanici vladajuće koalicije podneli niz amandmana na druge zakone trošeći na taj način vreme za raspravu u Skupštini Srbije. Glasanje je planirno za sutra.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More