“Prema poslednjem popisu, u inostranstvo otišlo oko 150.000 naših građana, ali evo šta je ohrabrujuće”

Foto: PixaBay
220

Migracije stanovništva su demografski fenomen koji je najteže predvideti i izmeriti i deo su svakodnevne realnosti savremenog društva, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Na otvaranju konferencije “Zapadni Balkan i nemačka privreda”, Ðukić Dejanović je rekla da je, prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, u inostranstvo otišlo oko 150.000 naših građana prosečne starosti 28,7 godina, a među njima svaki peti je imao diplomu visoke ili više škole.

“Popis stanovništva koji će biti sproveden sledeće godine svakako će nam dati preciznije podatke”, kaže ministarka.

Navela je da je njen kabinet u saradnji sa partnerima spoveo nekoliko istraživanja u vezi sa migracijama studenata, koje je obuhvatilo više od 11.000 studenata i istraživanja o stavovima visokokvalifikovane dijaspore i povratnika, kao i o namerama stanovništva o preseljenju, koje je sprovedeno u četiri lokalne samouprave.

“Zaključak istraživanja jeste potreba za promenom okolnosti koje teraju mlade ljude da odlaze, odnosno povećanje njihove motivacije da ostanu u Srbiji”, rekla je Ðukić Dejanović.

To se, naglašava, može postiće jedino stvaranjem povoljnog ambijenta za život, stvaranjem uslova za ostvarivanje uspešne profesionalne karijere, adekvatnim uslovima za naučnoistraživački rad i mogućnosti da žive od svog rada.

Tri četvrtine (76 odsto) anketiranih visokoobrazovanih za sada ne planira da se vrati u Srbiju, kaže ministarka, ali i navodi da je ohrabrujući podatak to što je više od polovine anketiranih (57 odsto) spremno da ulaže stečene resurse u našu zemlju, uključujući i finansijska sredstva, znanje, iskustvo i poslovne kontakte.

“Ova informacija nam je vrlo bitna, jer ukazuje na neophodnost daljeg povezivanja, aktiviranja i korišćenja svih raspoloživih potencijala naših ljudi u inostranstvu i njihovog povezivanja sa nama ovde, kroz različite vrste projekata”, navela je ministarka.

Povezanost migracija i razvoja je, kaže, prepoznata u velikom broju međunarodnih dokumenata, a posebno je izdvojila sveobuhvatnu razvojnu Agendu UN o održivom razvoju do 2030. sa svojih 17 ciljeva.

“Mi sada postavljamo kamen temeljac društva budućnosti u kome će buduće generacije živeti u svetu smanjenih razlika i većih mogućnosti za sve i u kome će mladi ne samo odlaziti, već i dolaziti u Srbiju”, zaključila je ministarka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More