Nesvakidašnja crkva u utrobi hrasta! Čuda Svetog Pantelejmona kod Vladičinog hana (FOTO)

Foto: Facebook / Sava Janjic, ilustracija
522

Fotografije minijaturne bogomolje Svetog Pantelejmona u šumi seoskog atara, na sredokraći puta Vranje – Vladičin Han, privlače veliku pažnju vernika i srpskih korisnika društvenih mreža. Svetilište kakvog nema u svetu ponovo posećuju vernici iz svih krajeva Srbije.

Foto: PrintScreen/YouTube

Neobični pravoslavni hram u utrobi velikog hrasta, u kojem samo tri vernika mogu da se pomole Bogu i zapale sveće, izgradio je 1991.uz pomoć začuđenih meštana Jovan Krstić iz Jovca. Ispričao je meštanima da je sanjao kako u kultnom drvetu pravoslavne mitologije gradi crkvu. Mnogi meštani isprva su pomislili da Krstić s njima zbija šale, ali su prionuli na posao.

Foto: PrintScreen/YouTube/Crkva Svetog Pantelejmona u hrastu

Jovan Krstić nije više medju živima i meštani ga se sete kada za verskih praznika uđu u neobičnu bogomolju – priča Dragan Veličković iz Jovca.

Foto: PrintScreen/YouTube/Miloje Ilić/Graditelj crkve

Svetinju u dubini pitoreskne šume u Jovcu stotinak seljana u poznoj jeseni života doživljava kao božjih ruku delo. Pni dobro znaju da se hrast smatra svetim drvetom. Crkvu u stablu hrasta, koja deluje kao nestvarna kućica iz epske fantastike, osveštao je tadašnji seoski sveštenik Ljuba Novković.

Foto: PrintScreen/YouTube/Ljuba Novković sveštenik koji je osveštao crkvu

Dragan Mladenović podseća da je Jovac poznat od 1977. godine po eroziji zemljišta i hidrološkom fenomenu nastanka istoimenih jezera. Kao posledica katastrofalnog nezapamćenog klizišta stenske mase su posle desetodnevnog klizanja stvorile grupu od šest jezera koja su omiljeno stecište ljubitelja netaknute prirode i sportskih ribolovaca.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More