Da se sačuva od zaborava, u Mionici niče kuća Kolubarske bitke kao Borodinska (FOTO)

Foto: Wikipedia
364

Ovih dana, pre 105 godina, vodila se slavna Kolubarska bitka, a par stotina metara od mosta na Ribnici, gde je vojvoda Živojin Mišić preokrenuo tok ovog boja, u delu Kulturnog centra Mionica počinje da se gradi Kuća Kolubarske bitke, po uzoru na panoramu čuvene Borodinske bitke.

Umetnik Franc Rubo je još 1912. godine, na stogodišnjicu velike pobede Kutuzova nad Napoleonovom armadom, napravio kružnu panorama Borodinske bitke, a sada će slično delo, u čast najveće pobede u Prvom svetskom ratu, dobiti i Srbija. Reč je o multifunkcionalnoj i multimedijalnoj postavci na više od 400 kvadrata, projektu čiji je autor poznati umetnik Slobodan Jevtić Pulika, koji živi i radi u Parizu i koji je ujedno i slika i muzej.

Foto: Wikipedia

“Kuću Kolubarske bitke pravimo u atrijumu sadašnjeg kulturnog centra, par stotina metara od mosta u našoj varoši, na kojem je vojvoda Mišić zaustavio povlačenje Srpske vojske i preokrenuo tok bitke. Reč je o polukružnom zidu širine 33 i visine osam metara, koji će kao mural oslikati Pula. Međutim, ono što će ovu postavku činiti jedinstvenom u Srbiji jesu dodatni sadržaji scene, gde će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljska gnezda, topovi, periskopi za posmatranje položaja austrougarske vojske”, priča za “Blic” predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Po njegovim rečima, zahvaljujući svetlosnim, hologramskim i zvučnim efektima, posetioci bi po ulasku u Kuću Kolubarske bitke, odnosno u rov, imali pravi audio-vizuelni doživljaj same bitke, s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zveketom oružja i vojničkim uzvicima. Dok će prizemlje atrijuma Kulturnog centra biti rezervisano za ambijent bitke, kako dodaje Janković, na spratu Kuće Kolubarske bitke postavka će biti posvećena pobedi – ordenju, zastavama i svemu onome što je zaostavština slavnog Mioničanina, komandanta Srpske vojske vojvode Mišića.

“Ovo je projekat koji prevazilazi lokalni značaj jer država Srbija, koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, ima obavezu da junačko delo njenih vojnika sačuva od zaborava i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, regiona, Evrope i sveta”, zaključuje Boban Janković dodajući da je plan da Kuća Kolubarske bitke bude završena do narednog jula, kada Mionica “Mišićevim danima” obeležava dan vojvodinog rođenja i Dan opštine.

Zanimljivo, da bi se izgradila Kuća Kolubarske bitke, iz tog dela Kulturnog centra biće iseljeni odbori dve političke stranke, ali će njima lokalna vlast nove kancelarije obezbediti u prostoru nekadašnje filijale RFZO.

Mišić – Slavni Mioničanin

“Posle 105 godina, Srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici. Mionica je pravo mesto za ovakav projekat jer je vojvoda Mišić, upravo u Mionici na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga, slavni vojvoda je rođen u mioničkom selu Struganik”, rekao je slikar Slobodan Jevtić Pulika, autor projekta.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More