Maestralno! Svirač u pariskom metrou odsvirao “najskuplju” srpsku pesmu (VIDEO)

Foto: PixaBay
335

Tamo daleko je, verovatno, najpoznatija srpska, rodoljubna pesma. Napisana je u znak sećanja na vojnike koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu, i koji su povlačeći se preko Albanije, stigli ,,tamo daleko” do Soluna.

Autor pesme je vojnik i umetnik Đorđe Marinković, poreklom iz okoline Kladova. Nakon rata, veliki uspeh sa pesmom ostvario je i u inostranstvu, naročito u Francuskoj. Pesma je prevedena na nekoliko jezika, piše Svi Srbi u Parizu.

Marinković je mučio muku sa autorskim pravima, jer je nekoliko ljudi takođe tvrdilo da su baš oni autori pesme. Dvadesetih godina prošlog veka, Marinković je zvanično dobio autorska prava u Francuskoj.

Tamo daleko se slušala i u Titovoj Jugoslaviji, premda sa dozom predostrožnosti. Najčešće je izvode tamburaški i trubački orkestri.

O pesmi postoji dosta legendi i zanimljivosti. U Srbiji se ova pesma uči još od malih nogu, počevši od muzičnog obrazovanja u osnovnim školama.

Postoji priča i da je naš veliki naučnik Nikola Tesla, sahranjen uz zvuke pesme Tamo daleko, po sopstvenoj želji.

Jedan ukrajinski umetnik koji ima zvaničnu dozvolu da svira i uveseljava putnike pariskog metroa, na jednoj od najprometnijih metro stanica u Parizu (Republique), odsvirao je ovu čuvenu pesmu koja sve ostavlja bez daha.

"Tamo daleko" – Metro u Parizu – Stanica "Republika"

Na jednoj od najprometnijih linija pariskog metro-a (La Republique) u samom centru Pariza ukrajinski umetnik svira i peva srpsku tradicionalnu pesmu "TAMO DALEKO":"Tamo daleko, daleko od mora,tamo je selo moje, tamo je Srbija"UživajteHvala Dejanu za snimak#srbija #serbie #tamodaleko #metro #paris #pariz #zasvekojivolesrbiju #srbijausrcu

Gepostet von Svi Srbi U Parizu am Sonntag, 3. Juni 2018

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More