Delegacija bečkog okruga Zimering kod gradonačelnika Beograda

Foto: Beoinfo
261
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je u zgradi Starog dvora sa predstavnicima grada Beča i poručio da saradnja dva grada u mnogim oblastima, od privrede do kulture, ide u dobrom smeru.
Delegaciju grada Beča predvodio je predsednik 11. bečke opštine Simering, Paul Štadler, inače u poseti rukovodstvu opštine Voždovac.
Gradonačelnik Beograda je kazao da saradnja dva glavna grada ide u dobrom smeru, ukazavši posebno na značaj saradnje dveju opština, bečkog Simeringa i beogradske opštine Voždovac, koja je, kako je podsetio, dogovorena prilikom njegove posete glavnom gradu Austrije na sastanku sa poslanikom iz bečke skupštine Nemanjom Damjanovićem. “Došli smo na ideju da uspostavimo saradnju između jedne beogradske i jedne bečke opštine. Tada je bio predlog da to budu 11. bečki okrug, Simering, i beogradska opština Voždovac”, kazao je gradonačelnik Beograda.
On je takođe naveo da sporazum dve prestonice potpisan tada, naznačuje različite oblasti, od turizma, kulture, privrede, pa do stanovanja i urbanog razvoja, što je značajno za Beograd i na osnovu čega će se produbljivati saradnja. Radojičić je dodao i da puno stvari povezuje Beograd i Beč, od istorije, reke Dunav, kulturnih dešavanja, te da postojeće iskustvo u različitim oblastima dva grada mogu da razmenjuju.
“Moramo naći konkretne projekte koje ćemo raditi zajedno. Bečki 11. okrug je vrlo važan i zanimljiv jer se mnoge važne komunalne usluge u Beču odvijaju u ovoj opštini, tu se nalazi spalionica i fabrika za tretman otpadnih voda… Takođe, i posebno značajno, opština Simering vodi računa o životnoj sredini i zelenilu. Baštovanstvo je jedna od značajnih oblasti”, istakao je on.
Kako je zaključio, Beč je veoma značajan i po činjenici da 250.000 Srba živi u njemu, a da oko 15.000 ljudi, poreklom iz Srbije, stanuje u opštini Simering. Predsednik opštine Simering Paul Štadler rekao je, zahvalivši se na dobrodošlici i srdačnom prijemu, da je saradnja koja je uspostavljena između Voždovca i opštine koju vodi “mali točkić” u okviru sveobuhvatne saradnje dva glavna grada, Beča i Beograda. “Ali, dajemo značajan doprinos. Dobar partnerski odnos dvaju rukovodstava, Simeringa i opštine Voždovac, dobar je osnov za produbljivanje saradnje i upućujem poziv delegaciji Voždovca i predsedniku opštine Aleksandru Saviću da dođe u Simering”, naveo je Štadler i dodao da je prvi put u Beogradu i Srbiji, te da je oduševljen onim što je imao priliku da vidi.
On je tokom jučerašnjeg dana bio gost opštine Voždovac i predsednika Aleksandra Savića.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More