Serija markica “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”

Foto/Printscreen/JP Pošta Srbije
677

Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godina od završetka Velikog rata, oda dužna počast pojedincu – srpskom vojniku, tom malom čoveku iz Velikog rata – za civilizaciju i njegovo nesebično žrtvovanje za pravdu, slobodu i istinu. Pokrenut od strane Saveza potomaka ratnika Srbije (1912 – 1920), projekat takođe predstavlja deo prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata, koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke.
Uvidom da je običan i anoniman ratnik – seljak bio taj koji je ravnopravno sa vojskovođama, kraljevima i državnicima oblikovao srpsku istoriju, započet je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata, radi učešća u stvaranju „Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”.

Foto/Printscreen/JP Pošta Srbije

U Galeriji “Albuma sećanja” se tako našlo preko 4000 prvorazrednih jedinica istoriografske građe i svedočanstava o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Istorija nas poziva da pokažemo da umemo da pamtimo, preuzimajući ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka, obavezuje nas da ispričamo priču o našim precima, kako se njihovo veliko žrtvovanje ne bi izbrisalo iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postalo kulturna baština.

Izvor JP Pošta Srbije
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More