Muzej u Drezdenu: Najveća pljačka muzejskih dragocenosti u istoriji (FOTO)

(Sebastian Kahnert/dpa via AP)
482

BERLIN – Nemačka policija potvrdila je da je jutros opljačkana Zelena riznica Muzeja u Drezdenu i precezirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

“Zelena riznica” je muzej u Drezdenu koji je posedovao najveću kolekciju blaga u Evropi, a zbog pljačke koja se dogodila jutros, muzej je ostao bez predmeta u vrednosti od oko milijardu evra.

Iz muzeja je ukradeno tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda, a direktorka muzeja Marion Akerman kaže da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu.

“Govorimo o predmetu nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde druge nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu”, rekao je njen kolega Dirk Sindram, prenosi Rojters.

 

View this post on Instagram

#grunesgewolbe #Dresden #Germany🇩🇪

A post shared by Daniel Samoilenko (@danielsamoilenko) on

U bombardovanju grada 1945. godine muzej je pretrpeo ogromna oštećenja kao i ceo grad, ali su muzejski eksponati bili sklonjeni na sigurno, do dolaska Crvene armije koja je blago odnela u Sovjetski savez kao pobednički trofej.

Nemcima je uvek bilo važno poreklo, a blago koje se nalazi u ovom muzeju, ali i ono koje je ukradeno, predstavlja istoriju jednog naroda, ono šta je taj narod bio i šta jeste.

Na sajtu muzeja nema podataka o samom skrnavljenju muzeja, već samo obaveštenje da danas neće raditi iz “organizacionih razloga”.

AP povodim navodi da je u Evropi proteklih godina bilo nekoliko spektakularnih krađa.

Tako su lane u julu, u pljački izvedenoj tokom dana, lopovi u Švedskoj razbili staklene kutije u katedrali i ukrali kraljevsko blago iz 17. veka, koje je procenjeno na 65 miliona kruna (sedam miliona dolara).

Pobegli su ukradenim biciklima, a zatim motornim čamcem.

Dve krune i kugla kasnije su otkrivene u kanti za smeće severno od Stokholma.

Za krađu su osuđena i zatvorena dva muškarca.

U januaru 2018. lopovi su ukrali dragocene indijske dragulje iz čuvene kolekcije Al Tani, koji su bili izloženi u Duždevoj palati u Veneciji, ukljucujući privezak sa 10-karatnim dijamantom.

Na snimcima se vidi da je jedan od lopova mirno otvorio kutiju, izvadio dragulje i pobegao.

Policija je saopštila da je alarm aktiviran samo minut kasnije, ali je to lopovima bilo dovoljno da pobegnu.

Hrvatska policija kasnije je uhapsila četvoricu osumnjičenih, od kojih se za jednog verovalo da je povezan sa nekoliko glavnih pljačkaša u Evropi i zloglasnu, multinacionalnu grupu “Pink panter”.

Provalnici su u martu 2017. godine provalili u berlinski muzej Bode i otišli sa kanadskim zlatnikom teškim 100 kilograma, poznatom kao “veliki javorov list””.

Veruje se da su osumnjiceni razbili zaštitni kovčeg i zatim uspeli da podignu zlatnik kroz prozor muzeja i pobegnu.

Oni su kasnije isekli zlatnik, vredan oko 3,75 miliona evra i prodavali ga u komadima.

Četvorici muškaraca trenutno se sudi za taj slučaj – trojici za pljačku i četvrtom, radniku obezbedenja u muzeju, da im je pomagao. Oni negiraju optužbe.

Dve slike Vinsenta van Goga ponovo su izložene u Amsterdamu 2017. godine – više od 14 godina nakon što su ih lopovi ukrali sa zidova Muzeja Van Gog tokom noćnog upada.

Italijanska policija otkrila je slike “Pogled na more kod Ševeningena” i “Kongregacija koja napušta reformisanu crkvu u Nuenenu ””, tokom racije koja je imala za metu italijanske mafijaše.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More