Epohalni izumi dr Nenada Bursaća

Naučnici iz Srbije koji su osvojili SAD (2)

Privatna arhiva
1,028

Naučno istraživački tim iz Severne Karoline, na čijem je čelu dr Nenad Bursać profesor biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu Djuk, posle sedmogodišnjeg istraživanja, nedavno je ostvario epohalni podvig – od ćelija kože napravili su funkcionalni veštački mišić! Ovu odličnu vest, prati još jedna zanimljivost. Isti tim već 10 godina unazad posvećen je i istraživanju – kako stvoriti veštačko srce.

Dr Nenad Bursać završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, 1994. godine sa prosekom 9,82. Ubrzo je sa Predragom, bratom blizancem, otišao na postdiplomske studije u Sjedinjene američke države. Na Univerzitetu u Bostonu je 2000. godine doktorirao u oblasti  bioinženjeringa, a postdoktorske studije završio je 2003. na odeljenju biomedicinskog inženjeringa Univerziteta “Džon Hopkins” u Baltimoru.

Potom prelazi na Univerzitet Djuk, gde je oformio naučno-istraživačku laboratoriju, počeo da drži predavanja studentima, objavljuje naučne radove i dokazuje se radom sa svojim timom, kako bi dobio novčanu potporu od države za istraživanja. Na Univerzitetu Djuk već 14 godina predaje i Bioelektricitet, Inženjering kardiovaskularnog sistema i Inženjering kvantitativnih ćelija i tkiva.

Tim istraživača dr Nenada Bursaća, u laboratoriji koja je nazvana po njegovom imenu, do izuma veštačkog mišića došao je tako što je genetskom izmenom ćelija stvorio mišić.

Ovakvi veštački mišići, koji su napravljeni od ljudskih ćelija, kako je obrazložio dr Bursać, pored primene u lečenju distrofije, mogli bi da budu korišćeni kao transplanti i u situacijama kada se mora operisati veći deo od kancera obolelog mišića, ali i kod teških povreda, poput onih u saobraćajnim nesrećama.

Tim prof. dr  Nenada Bursaća čini petnaestak doktoranada, postdoktoranada, kao i hirurga i laboratorijskih tehničara. Sarađuju i sa istraživačima drugih srodnih naučnih laboratorija. Za naučno-istraživačke poduhvate dr Bursać je u Americi višestruko nagrađivan, postao laureat i priznanja za celokupan naučnoistraživački rad iako mu je tek 49 godina. 

Naš serijal o naučnicima iz Srbije koji su osvojili SAD, juče je počeo sa tekstom o dr Slobodanu Ćuku iz Kalifornije

Sutra: dr Vunjak Novaković: Prva žena i prva Srpkinja članica dve Akademije nauka u SAD

R. LONČAR  

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More