Apostol Matej: I poreznik može biti svetac

Njegove mošti se čuvaju u Salermu, u Italiji. Poštuje se kao zaštitnik poreznika, carinika, knjigovođa, bankara i stražara

Foto: SPC
411

Svetog apostola i jevanđelistu Mateja, koji je ponikao iz judejskog roda u Vitlejemu, Srpska pravoslavna crkva, vernici, kao i domaćinstva kojima je on porodični zaštitnik, praznuju 29.novembra. Propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve, kaže predanje. Bio je očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Predanje kaže da Sveti Matej nikad nije jeo meso, već se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Apostol Matej (starojevrjeski. Matitjahu, ili po srpski Božidar) jedan je od dvanaestorice apostola. Pre krštenja zvao se Levije.Bio je Jevrejin, u službi Rimljana kao carinik u Кapernaumu. U tom vremenu carinik je bio ono što je danas poreznik. Porez je naplaćivao u zakupljenoj oblasti, pa se carinik (mitar) starao da skupi što više poreza ne bi li i njemu što više ostalo.

Po Svetom pismu, kada ga je Isus Hristos pozvao da mu bude učenik (apostol) ostavio je sve i pošao za njim, propovedao je Jevanđelje u Partiji, Midiji i Etiopiji. U Etiopiji ga je pogubio knez čiju je ženu i sina krstio, ali pokajavši se posle vađenja olovnog kovčega sa telom apostola Mateja iz mora, knez se i sam krstio i primio ime Mateja.

Apostol Matej jedini je od 12 apostola kojeg Isus nije direktno izabrao, već je određen žrebom među dvojicom kandidata, nakon što je Juda izdao Isusa i izvršio samoubistvo. Apostol Petar je, po predanju, predložio da među Isusovim učenicima, koji je bilo oko 120, budu predložena dvojca od kojih će jedan zameniti Judu. Kako bi odredili onog ko će doći na Judino mesto, nakon molitve Bogu bacili su u vis mnoštvo kovanica, najviše je palo kod Mateja i on bi izabran.Veruje se da je sa Isusom, kao sledbenik, bio od njegovog krštenja do Vaznesenja.

Misionario je potom u Judeji, Arabiji i Etiopiji, a usmrćen je kamenovanjem u Jerusalimu u doba progona hrišćana. Predpostavlja se da Matej nije bio omiljen u višim slojevima društva, niti kod naroda, jer su carinici (poreznici) slovili kao tlačitelji i grešnici, povezani sa korupcijom i nepoštenjem.

Zaštitnik carinika, knjigovođa, bankara

Njegove mošti se čuvaju u Salermu, u Italiji. Poštuje se kao zaštitnik poreznika, carinika, knjigovođa, bankara i stražara. Zato se valjda u narodu smatra da na Matejevdan treba platiti sve poreze i dugove. Matejevdan, rasprostranjena je i Krsna slava među Srbima u Hercegovini. Slavska trpeza je uvek posna, jer praznik “pada” u toku božićnjeg posta.
Apostolu Mateju pripisuje se i prvo hrišćansko Jevanđelje, izvorno napisano, oko 70. godine hrišćanske ere, na aramejskom jeziku i namenjeno Jevrejima, ali ono nije sačuvano, već samo prevod na grčkom. Matejevo jevanđelje je imalo najveći uticaj u ranom hrišćanstvu jer posebnu pažnju posvećuje Isusovim rečima i nauci, najpotpunije je i najpreglednije.

Ostaci izgubljene drevne civilizacije nađene su jezeru u Kirgistanu, gde je, kako neki veruju, sahranjen apostol Matej. Najimpresivnije otkriće je deo keramičke posude sa utisnutim natpisima na jermenskom i sirskom pismu, artefakt koji bi mogao da posluži kao dokaz da je na jezeru, gde su, prema legendi, sahranjeni Sveti Matej i njegovi lični predmeti, postojao jermenski manastir. Autor turističkog vodiča “Kirgistan” Lorens Mičel navodi da nekoliko istoričara veruje da je apostol sahranjen na području jezera Isik Kul.Prema drugoj, takođe raširenoj, teoriji, on je sahranjen u Katedrali u Salernu (Italija), koja mu je i posvećena.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More