Zašto mladi odlaze sa Balkana?

Foto/Unsplash/rawpixel
611

NOVI SAD – Organizacija “Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju” održala je u Novom Sadu tribinu na kojoj su govorili njen osnivač Nenad Konstantinović, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i predsednik Color Pres Grupe Robert Čoban.

“Mi smo kao organizacija procenili da u društvu nema dovoljno dijaloga na ovu temu, zato smo uradili dva israživanja. Jedno, na uzorku od 1000 ispitanika u Srbiji, sa pitanjem da li bi otišli iz zemlje i drugo u dijaspori, na uzorku od 2200 ispitanika sa pitanjem zašto su otišli i kako vide Srbiju danas”, objasnio je Konstantinović navodeći da je 22 odsto ispitanika reklo da je razmišljalo da ode iz zemlje, od toga je 40 osto mladih, između 18 i 29 godina.

Većina ispitanika je rekla da bi otišla u zemlje Evropske unije, a samo 2 odsto njih bi otišlo u Rusiju, naveo je Konstantinović, primetivši da je poznato da prema Rusiji postoji izvesan emotivni odnos.

On je napomenuo da je ljudima koji bi otišli ekonomski razlog presudan, a ljudima u dijaspori bitniji su izvesnost i sigurnost.

“Ova tema je dobra, jer nije dnevno – politička, već strateška, a ja sam želeo da je, kroz ovu tribinu, iz ekonomskog ugla rasvetlimo što više”, rekao je Vladimir Vučković, dok je Robert Čoban napomenuo da Srbija nije jedina zemlja iz koje ljudi odlaze.

“Odlaze i iz zemalja koji imaju bolji životni standard. Nisu standard i novac na prvom mestu, nego pravna država, osećaj perspektive, to je ono što smo imali do devedesetih. Moramo mnogo toga da uradimo da bi se taj negativan trend zaustavio”, rekao je predsednik Color Pres Grupe.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More