Dela Đorđa Marinkovića i Jovana Dragaševića opštenarodno dobro

Naš serijal: Ko su autori pesme "Tamo daleko" i kovanice "Samo sloga Srbina spasava"(1)

Foto: porodična arhiva B. Dragaševića
591

Kad čujemo ili zapevamo kultnu srpsku pesmu “Tamo daleko” ili se zaklinjemo u staru krilaticu “Samo sloga Srbina spasava”, zapitamo li se jesu li to narodne umotvorine ili možda imaju svoje davno zaboravljene autore.

Ne, nisu narodne umotvorine, ali su kroz istoriju postale opštenarodno dobro.

Autor kompozicije i prvobitnih izvornih stihova pesme “Tamo daleko” je Đorđe Marinković iz sela Korobovo kod Kladova u istočnoj Srbiji. Kovanicu “Samo sloga Srbina spasava” osmislio je znameniti Srbin, oficir Jovan Dragašević, rođen u Požarevcu, takođe u istočnoj Srbiji.

Đorđe Marinković

Marinković je rodom iz stare korbovske srpsko-vlaške familije, dok Dragašević starinom potiče iz Dragaša, u Gori na Kosovu i Metohiji.

Marinkovićevo večno počivalište danas je u Francuskoj i ne zna se na kom pariskom groblju je sahranjen, dok je Dragaševićeva večna kuća na Novom groblju u Beogradu.

Foto: porodična arhiva B. Dragašević

Đorđe Marinković nije iza sebe ostavio  direktno potomstvo iako se tri puta ženio Francuskinjama, a potomaka njegove braće sada ima i u Austriji. Jedan od njih je Slađan Popović vrstan harmonikaš, koji je od rođaka(pradede) Đorđa nasledio muzički gen, ali je davno otišao iz Srbije, te sa ženom Milenom i dvoje dece danas živi u Beču.

Dragaševićevog direktnog potomstva odavno nema u Srbiji, ni jednog jedinog potomka. Rasuti su, već decenijama, po Kanadi, Americi i Australiji. Među njima je najstariji Jovanov praunuk Borivoje, Bora Dragašević (95) iz Toronta, inače monarhista i doajen stare srpske emigracije u Kanadi.

Foto: privatna arhiva B. Dragašević

Staru himnu srpskog vojnika “Tamo daleko” Marinković je komponovao i spevao na Krfu 1916. godine. Uz instrumentalno izvođenje ove kompozicije do večne kuće ispraćen je, u Njujorku 1943. godine, svetski velikan i Srbin Nikola Tesla koji je svojim izumima osvetlio ceo svet.

Kovanica Jovana Dragaševića “Samo sloga Srbina spasava”  prvi put je objavljena u njegovoj epskoj patriotskoj pesmi “Jeka od gusala” još 1859. godine i to u stihovima: ” Pa čuj Srbe, o počuj me brate, ova patnja nek je nauk za te: Izvan tebe tražićeš badava –  SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA, TAKO SRBU PIŠE I NA GRBU”.

R. Lončar

Sutra:  U tuđini neznani grob Đorđa Marinkovića

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More