Nakon “packi” od Sinoda i patrijarha, srpski episkopi u Americi poništavaju svoje odluke…

Foto: SPC
739

Episkopi Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim američkim državama, Longin Krčo, Irinej Dobrijević i Maksim Vasiljević, posle “packi” dobijenih od Sinoda ( crkvene vlade) SPC, moraju hitno da ponište najnovije odluke koje se tiču ustrojstva episkopija SPC u SAD. Tim povodom, kako se navodi u dopisu istočnoameričkog vladike Dobrijevića, zasedanje Episkopskog i centralnog crkvenog saveta za severnu i južnu Ameriku, održaće se od 5. do 7. decembra 2019. Sednicu je sazvao predsedavajući, episkop novogračanički Longin Krčo iz Čikaga.

Sednica se održava radi poništenja odluka koje se tiču crkvene reorganizacije episkopija SPC u Sjedinjenim američkim državama, a koje su donete letos na crkveno-narodnom saboru održanom od 13. do 16.jula, u Čikagu.

Sinod SPC je, da podsetimo, na sednici od 25. septembra, odbacio pomenute odluke i zatražio da ih ponište oni koji su ih i doneli. U obrazloženju se kao razlog navodi ne pozivanje na letošnji skup, vladike kanadskog Mitrofana Kodića i latinoameričkog Kirila Bojovića.

S obzirom na to da episkopi SPC u SAD nisu odmah odreagovali na odluku crkvene vlade, sinodski zahtev je ponovljen 25. novembra 2019. i prosleđen takođe svim srpskim crkveno-školskim opštinama u SAD.

U najnovijem dopisu s potpisom patrijarha Irineja, a naslovljenom na Episkopski savet SPC u severnoj, srednjoj i južnoj Americi navodi se da je Sinod na sednici od 25. novembra 2019. doneo odluku da se još jednom pozove ovaj Episkopski savet da hitno sazove, i to najkasnije do 1. marta 2020. godine, vanredno zasedanje Crkvenog sabora u Severnoj i Južnoj Americi na kojem će sprovesti prethodnu sinodsku odluku i staviti van snage sve odluke koje se donete na letošnjem skupu u Čikagu, a tiču se ustrojstva eparhija SPC u SAD.

Tim povodom sveštenstvu u istočnoameričkoj eparhiji SPC obratio se i nadležni episkop Irinej Dobrijević. On u svom dopisu sveštenoslužiteljima, navodi da se sednica pomenutih srpskih crkvenih tela u SAD tela saziva radi implementacije sinodskih odluka.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More