Ministar kulture Srbije: Postignut dogovor da se pet umetničkih slika iz Dvorskog kompleksa vrate u Narodni muzej

wikimedia commons
216

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je postignut dogovor da se pet vrednih umetničkih slika koje se nalaze u dvorskom kompleksu na Dedinju vrate u Narodni muzej.

“Sve slike koje se nalaze u Narodnom muzeju, drugim muzejima, pa i u dvorskom kompleksu, državna su svojina. One su pod kontrolom i redovno se popisuju, a ovaj mali zaplet da li će biti u Narodnom muzeju ili dvorskom kompleksu biće rešen u interesu srpske kulture i javnosti”, rekao je Vukosavljević za TV Prva.

Po pitanju ovih pet slika, kako je objasnio, došlo je do šumova u komunikaciji između Narodnog muzeja i predstavnika porodice Karađorđević.

“Potpuno legitimno je i da ta kolekcija ostane u dvorskom kompleksu, kao što je i fer da ako Narodni muzej potražuje jednu, dve, tri slike, da to bude dato Narodnom muzeju radi obogaćivanja kolekcije”, naglasio je ministar.

Kako je dodao, dogovor je postignut, formirana je komisija, pobedila je dobra volja i neke slike će biti vraćene u Muzej, a jedna u Dvor.

Vukosavljević je ocenio i da je nekorektno i zlonamerno što se činjenica da je član Krunskog saveta koristi za tvrdnje da personalno utiče na te odluke.

“Ono što pripada dinastiji Karađorđević da služi narodu”, princ Filip o slikama koje potražuje Narodni muzej

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More